Pest megye és Budapest különválhat hogy-hogy?
"Budapest elvileg külön megye, és megyeszékhely is." - Nem megye, hanem különleges jogállású város ("Főváros"). Noha területileg/fizikailag Pest megyében van, de közigazgatásilag független attól, nem rész a a megyének.
Nem tudom mit olvastál, mivel kapcsolatban válnak külön.
lehetnek olyan feladatok, amiket eddig közösen láttak el, ezek válhatnak szét. Pld., ha jól tudom, a BKK Budapest közigazgatási határain is túlnyúló vonalainak finanszírozásába is beszállnak az érintett Pest megyei települések.
Itt nem a megyékről, hanem a NUTS-2 régiókról van szó. Ezek a régiók kapják az EU-tól a támogatásokat, mindegyik aszerint, mennyire van lemaradva az Unió átlagos fejlettségéről (ha ezt 100%-nak vesszük, Budapest 125% felett van, az ország többi része 75% alatt).
Mivel a Közép-Magyarországi Régió fejlettségét felhúzza a főváros, ezért nagyon kevés forrást kap, pedig Pest megyére itt-ott azért ráférne egy kis pénz. Ezért szeretne az agglomeráció külön régiót alapítani, ezáltal az alacsonyabb (bár így is magas) fejlettségi szint miatt több forrást kapni az EU-tól.
Nagyon aránytalanul oszlanak el az uniós pénzek..örülnék ha az én régióm is több támogatáshoz jutna..álom..álom..tudom..csak ha ez a téma szóba kerül mindig dühös leszek..
😤
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!