Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Egyéb kérdések » Pest megye és Budapest különvá...

Pest megye és Budapest különválhat hogy-hogy?

Figyelt kérdés
Olvastam hogy Pest megye és Budapest különválhat. De ha jól tudom külön vannak.. Budapest elvileg külön megye, és megyeszékhely is.. Nem értem hogy van ez, valaki felvílágosítana?

2015. okt. 27. 17:10
 1/5 anonim ***** válasza:
0%
Persze, fogja magát és odébbsétál, Pest megye közepén meg marad egy budapestnyi luk.
2015. okt. 27. 17:17
 2/5 A kérdező kommentje:
OK.
2015. okt. 27. 17:24
 3/5 anonim ***** válasza:
47%

"Budapest elvileg külön megye, és megyeszékhely is." - Nem megye, hanem különleges jogállású város ("Főváros"). Noha területileg/fizikailag Pest megyében van, de közigazgatásilag független attól, nem rész a a megyének.

Nem tudom mit olvastál, mivel kapcsolatban válnak külön.

lehetnek olyan feladatok, amiket eddig közösen láttak el, ezek válhatnak szét. Pld., ha jól tudom, a BKK Budapest közigazgatási határain is túlnyúló vonalainak finanszírozásába is beszállnak az érintett Pest megyei települések.

2015. okt. 27. 17:57
 4/5 anonim ***** válasza:

Itt nem a megyékről, hanem a NUTS-2 régiókról van szó. Ezek a régiók kapják az EU-tól a támogatásokat, mindegyik aszerint, mennyire van lemaradva az Unió átlagos fejlettségéről (ha ezt 100%-nak vesszük, Budapest 125% felett van, az ország többi része 75% alatt).

Mivel a Közép-Magyarországi Régió fejlettségét felhúzza a főváros, ezért nagyon kevés forrást kap, pedig Pest megyére itt-ott azért ráférne egy kis pénz. Ezért szeretne az agglomeráció külön régiót alapítani, ezáltal az alacsonyabb (bár így is magas) fejlettségi szint miatt több forrást kapni az EU-tól.

2015. okt. 30. 22:21
 5/5 anonim ***** válasza:

Nagyon aránytalanul oszlanak el az uniós pénzek..örülnék ha az én régióm is több támogatáshoz jutna..álom..álom..tudom..csak ha ez a téma szóba kerül mindig dühös leszek..

😤

2016. máj. 11. 23:40

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!