Hogy helyes? Hűbb vagy hűebb?
Semmiképpen nem használnám a "hűebbet", de a "hűbb" sem különösen szép.
Nem lehetne úgy mondani, hogy hűségesebb vagy közelebb áll?
szerintem a "hűségesebb" az olyan, amit inkább csak élőlényre mondanék, de arra pl. nem, hogy az egyik megfilmesítés hűebb az eredeti történethez, mint a másik.
hűbb és hűebb közül nekem a második jön be jobban, de nyugodtan írd úgy, hogy neked a szádra jönne. :-)
és végül van ennek a szónak olyan változata is, hogy hívebb, azt se felejtsük el, hátha az tetszik a legjobban. :-)
Én most futottam bele ebbe a problémába, amikor le akartam írni ezt a szót, és elgondolkoztam rajta. Szerintem ízlés kérdése, mind a kettő helyes lehet, bár nekem a hűebb szimpatikusabb, jobban hangzik.
Azt a tanácsot viszont határozottan elvetem, hogy ki kéne cserélni a szót valami más jelentésűre (hűségesebb), vagy át kéne írni esetleg az egész mondatot. Erről olvastam egyszer egy nyelvtudományi értekezést, hogy azért, mert egy szó valamelyik ragozott alakja szokatlanul hangzik, még nem kell elvetni vagy megkerülni. Szóval mondjunk olyanokat is például nyugodtan, hogy zajljon, meg csukljon, ezek létező alakok, nem kell félni tőlük.
egyrészt zajoljon és csukoljon.
másrészt természetesen nem KELL megkerülni, de ha az ember szeretné, mert nem akar furcsán hangzó szavakat mondain (ezer és egy okból), akkor azért szabad a megkerülésre törekedni (és számomra érthető is ez a törekvés).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!