Ezt elmagyarázná nekem valaki?
téves.
A verstanulás állítólag a memóriát fejlesztené, valamint a szépérzéket, irodalmat és szókincset akarnak beléd gyömöszölni...
Ezek közül egyikre sem hat...
Őszinte leszek: a verstanulás nem jó semmire, nem fejleszti a memóriát (elhanyagolható mértékben max) és az életben nem lesz rá szükséged, semmiféle problémamegoldásban nem segít...
Tapasztaltam :'D
A verstanulás nem segít a problémamegoldó képességen, max a memórián minimálisan, tapasztalatból beszélek!
Szia!
Szakszerű fejtegetést sajnos nem tudok prezentálni, de pár gondolat eszembe jutott a kérdéseddel kapcsolatban.
Szerintem olvasd el ezt a részletet, érdekes lehet neked is :)
Ezen kívül - úgy emlékszem, hogy a részlet nem említi-, gyerekkorban a verstanulás segíti a ritmuskészség kialakulását, ami hatással van a helyesírási készségre. Emellett a nyelvi struktúrák elsajátítását is segíti, majd később, a "komolyabb" versek segíthetnek a nyelv alakításának, variálhatóságának megéreztetését, elsajátítását.
Prózai szövegben nincs meg az a fajta ritmika, más célt szolgál. A memória fejlesztését illetően szerintem ugyanolyan jó a próza, mint a vers, de tény, hogy verset könnyebb tanulni, a vers jellemzői folytán. A rím, a lüktetés, az ismétlések segítségedre lesznek. (Régebben, amikor még nem sok mindent nem írtak le, illetve azoknál a népeknél, ahol még ma sem írnak le semmit, a régi dolgok, a törzs/nép mitológiája, hiedelmei, ősei, történelme mind szóban - verses-formában terjed, illetve szállt generációkról generációkra. - Ezekben az esetekben bizony szükség volt/van a jó memóriára, illetve arra a képességre, hogy a meglévő ismeretekből elő tudja "halászni" azt, amire aktuálisan szüksége van.)
Minél több verset tudsz gyorsan "előkapni" a fejedből, annál változatosabban használhatod az anyanyelved - vagy adott esetben idegennyelvű szövegeknél az adott idegen nyelvet.
Problémamegoldó készségemre nem tapasztaltam, hogy hatott volna a verstanulás. De figyelemlekötés céljára használtam már gyerekcsoportoknál, vagy akár egy szem gyerek lefoglalására is a megtanult verses-meséket, gyerekverseket. Illetve sokszor előfordult már, hogy bizonyos helyzetekben egy odaillő verssor, részlet jól kiegészítette a szituációt.
Kicsit hosszabb lett, mint szántam, de ezek jutottak hirtelen eszembe. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!