Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Egyéb kérdések » Ezt elmagyarázná nekem valaki?

Ezt elmagyarázná nekem valaki?

Figyelt kérdés
Az lenne itt leginkább a kérdésem , hogy a verstanulással miféle probléma megoldó képességet tudunk magunkban fejleszteni ? Mert még egyszer anno nekem az osztályfőnököm azt mondta jó nem konkrétan nekem mondtam hanem az osztálynak és úgy hallottam tőle , hogy a verstanulással tudjuk fejleszteni a probléma megoldó képességünket. És itt milyen fajta problémára/problémákra gondolhatunk mert , hogy őszinte legyek én itt valahol és valahogy azt hittem , hogy bárhol bármilyen problémát megtudunk oldani pl.: munka helyen legyen az gyár vagy mondok még egy példát , pl.: autószerelőként megtudunk oldani egy problémát. Jó viszont aztán lehet , hogy részben meg hülyeséget is mondok ezzel de akkor valaki lenne oly szíves és elmagyarázná nekem , hogy pontosan mit takar magában az , hogy a verstanulással fejlesszük a probléma megoldó képességünket ? Meg tényleg most nem mindegy , hogy verset vagy más fajta szöveget tanulunk ? Mert versben ugyan úgy szavakat és mondatokat tanulunk mint bármi más szövegben és szóval ez meg nem tökmindegy mégis hogy most vers tanulással vagy más egyéb szöveg tanulással fejlesszük a probléma megoldó képességünket ? Valaki erről bővebben , részletesebben légszíves ? Előre is köszönömm
2015. aug. 21. 12:42
 1/5 anonim ***** válasza:

téves.

A verstanulás állítólag a memóriát fejlesztené, valamint a szépérzéket, irodalmat és szókincset akarnak beléd gyömöszölni...

Ezek közül egyikre sem hat...

Őszinte leszek: a verstanulás nem jó semmire, nem fejleszti a memóriát (elhanyagolható mértékben max) és az életben nem lesz rá szükséged, semmiféle problémamegoldásban nem segít...

2015. aug. 21. 16:00
 2/5 A kérdező kommentje:
és ezt honnan tudod ? Tapasztaltad vagy mondták olyanok akik már tapasztalták ..?
2015. aug. 21. 16:57
 3/5 anonim ***** válasza:

Tapasztaltam :'D

A verstanulás nem segít a problémamegoldó képességen, max a memórián minimálisan, tapasztalatból beszélek!

2015. aug. 21. 21:24
 4/5 A kérdező kommentje:
akkor rendben kösz
2015. aug. 22. 09:53
 5/5 anonim ***** válasza:

Szia!

Szakszerű fejtegetést sajnos nem tudok prezentálni, de pár gondolat eszembe jutott a kérdéseddel kapcsolatban.

Szerintem olvasd el ezt a részletet, érdekes lehet neked is :)

[link]

Ezen kívül - úgy emlékszem, hogy a részlet nem említi-, gyerekkorban a verstanulás segíti a ritmuskészség kialakulását, ami hatással van a helyesírási készségre. Emellett a nyelvi struktúrák elsajátítását is segíti, majd később, a "komolyabb" versek segíthetnek a nyelv alakításának, variálhatóságának megéreztetését, elsajátítását.

Prózai szövegben nincs meg az a fajta ritmika, más célt szolgál. A memória fejlesztését illetően szerintem ugyanolyan jó a próza, mint a vers, de tény, hogy verset könnyebb tanulni, a vers jellemzői folytán. A rím, a lüktetés, az ismétlések segítségedre lesznek. (Régebben, amikor még nem sok mindent nem írtak le, illetve azoknál a népeknél, ahol még ma sem írnak le semmit, a régi dolgok, a törzs/nép mitológiája, hiedelmei, ősei, történelme mind szóban - verses-formában terjed, illetve szállt generációkról generációkra. - Ezekben az esetekben bizony szükség volt/van a jó memóriára, illetve arra a képességre, hogy a meglévő ismeretekből elő tudja "halászni" azt, amire aktuálisan szüksége van.)

Minél több verset tudsz gyorsan "előkapni" a fejedből, annál változatosabban használhatod az anyanyelved - vagy adott esetben idegennyelvű szövegeknél az adott idegen nyelvet.

Problémamegoldó készségemre nem tapasztaltam, hogy hatott volna a verstanulás. De figyelemlekötés céljára használtam már gyerekcsoportoknál, vagy akár egy szem gyerek lefoglalására is a megtanult verses-meséket, gyerekverseket. Illetve sokszor előfordult már, hogy bizonyos helyzetekben egy odaillő verssor, részlet jól kiegészítette a szituációt.

Kicsit hosszabb lett, mint szántam, de ezek jutottak hirtelen eszembe. :)

2015. aug. 22. 10:30

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!