Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Egyéb kérdések » A gáz-riasztó fegyvereknek...

A gáz-riasztó fegyvereknek konkrétan mi a funkciója, milyen célt szolgál, mire jó?

Figyelt kérdés
Elnézést a primitív kérdésért, meg hogy ide írtam ki, de nem tudtam hová tegyem fel. :D

2015. aug. 1. 13:13
 1/9 anonim ***** válasza:

Nem kell elnézést kérni, enneka fórumnak ez a célja.

A gáz-, riasztófegyverek kétfélék lehetnek. Az egyik típust éles, valódi lőfegyverből 8pisztolyból) alakítják át, a másikat - általában egy létező éles lőfegyvert leutánozva - eleve gáz-, riasztófegyvernek készítik. ez utóbbiak rendszerint nem acélból vagy alumíniumból vannak (részben alumíniumból is vannak pisztolyok, pl.a PA-63) hanem un. spiáterből, amely egy cinkötvözet, a vasnál könnyebb, de gyengébb, így nem alakíthatóak át éles lőfegyverré. Az ilyen ágz-,riasztófegyverek csöve nem huzagolt és többnyire részlegesen zárt vagy szűkített, hogy lövedéket kilőni ne tudjanak. Más országokban vannak olyan gáz-, és riasztófegyverek, melyek kéepsek gumilövedéket kilőni, de Mo-on a szerelt gumilövedékes fegyver engedélyköteles.

A Magyaroroszgái jogszabályok szeirnt a gáz-, riasztófegyver engedélyezett önvédelmi eszköz, nem tartozik a közbiztonsága különösen veszéyles eszközök körébe. Otthon engedély nélkül tartható, közterületi viseléséhez rendőrségi engedély kell, de ezt büntetlen előéletű cselekvőképes nagykorú magyar állampolgár fegyvervizsga és mindenféle külön feltétel nélkül, kapásból megkapja és visszavonásig érvényes.

Hatékony nem halálos hatűsú önvédelmi eszözről van szó. A riasztótöltény lényegében egy vaklőszer, amivel egy pisztolylövést lehet utánozni , amely egy pisztolyformával együtt -elviekben - elriasztó hatású lehet egy támadóra, mert imitálja az éles lőfgyvert. Ez azonban nem jön be mindig. A gázlőszerben nincs gáz, hanem szilárd, poralakú könnygázágens van (a "könnygázok" - adamsit, CS, bróm-benzol-cián, klóracetofenon, xilil-bromid, stb. - általában szilárd anyagok, egyesk (pl. a brómaceton vagy a brómecetészter) folyékonyak, gőzük vagy aeroszoljuk hat ingerlőleg) , amelyet lőporöltet a lövés hatására 2-4 méter távolságig kilő. Sokkal hatékonyabb, mint a gázspray, egyrészt, mert nagy nyomáson tolja ki, bele a támadó pofájába, másrészt pedig sokkal több anyagot. Egy gázspray-ben többnyire 40-80 mg CS (orto-klórbenzol-demalonnitril) van, egy gázlőszerben 1-1,5 g, azaz 15-20-szor annyi! Ez általában nagyon hatékonyan elveszi a támadó ekdvét a további támadástól, 10-20 percre mindenképpen elszórakoztatja a legkeményebb csávót is.

Maga a gáz-, riasztófegyver kialakítása, fogása, kezelése szinte teljesen egyező egy normális éles pisztolyéval, ugyanúgy vagy nagyon hasonlóan kell felhúzni, biztosítani, csőre tölteni, üríteni, karbantartani, gondozni is. A tár is hasonlóan megy bele és a tárkapacitás is hasonló (6-14 lőszer).

2015. aug. 1. 13:35
 2/9 anonim ***** válasza:

Azt még tegyük hozzá, hogy a risaztófegyver alapvető funkciója nem az, hogy megijessze a támadót, hanem hogy felkeltse a környéken élők figyelmét.

A támadó ugyanis - miután a harmadik lövést adod le közvetlen közelről az arcába, és még nem halt meg - rá fog jönni, hogy nem éles fegyver van nálad.

A környéken élők viszont csak azt fogják hallani, hogy lövöldöznek az utcán, és egyből hívják a rendőrséget, akik - ha akarnak - képesek pár percen belül a helyszínen teremni, és ezt a támadó is tudja.

2015. aug. 1. 14:54
 3/9 anonim ***** válasza:
2015. aug. 2. 12:22
 4/9 anonim válasza:
48%
Az első válaszoló nagyon jól és részletesen leírta, csillagos ötös. Annyit tennék csak hozzá, hogy pár éve már fegyvervizsga nem kell a "viselési engedély" (plasztik kártya) kiváltásához. Még egy dolog, gáz riasztó puska is létezik pl Keserűék által átalakított Amd-65 (alias Gorkij 65), de ezekre sajnos nem lehet viselésit kérni. (én viccből már próbáltam, a rendőrhölgy nem nevetett..) :)
2015. aug. 2. 12:22
 5/9 anonim ***** válasza:

Utolsónak!

Akkor a rendőrhölgy átbaxot!!! Van nem is egy engedélyes példány. Nekem AMD-re volt! Komolyan!

2015. aug. 2. 12:33
 6/9 anonim ***** válasza:
Bezony, a jog nem tesz különbséget gáz-riasztó és gáz-riasztó közt. Ha van hozzá MKH kártya és a kártyán a fajta/jelleg mellé az van odaírva hogy: Gáz- és riasztó fegyver, akkor semmi akadálya nincs a viselési engedély kiadásának.
2015. aug. 2. 17:12
 7/9 anonim ***** válasza:
Azért azt megnézném, ahogy az AMD-t rejtve viseled.
2015. aug. 2. 17:19
 8/9 anonim ***** válasza:
Hosszú kabát alatt? Simán! Mellesleg mivel lövésenként fel kell húzni,így értelmetlen,de mivel hordtam cosplay jelmezhez ezért váltottam ki rá. Így nem kellett táska és ha belefutottam volna a sün bekaphatta volna!
2015. aug. 3. 18:15
 9/9 anonim ***** válasza:

olyan országban ahol tarthatsz fegyvert úgy csinálhatsz vele mintha lenne nálad fegyver,és gonosz aki megtámad az ne tudja,hogy mit fogszrá.

itt nem arikára gondolok,hanem valami normális országra,pl:Német ország,szolvákia.

2015. aug. 27. 01:31

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!