Most szereztem meg első jogsimat! Ami papirt adtak azzal nem lehet vezetni, ha mégis vezetnék és elkap a rendőr milyen birság járna?
Az engedélyhez kötött jármű vezetője nem rendelkezik járművezetésre jogosító okmánnyal: KRESZ 4. § (1) bekezdés a) pont.
Helyszíni bírság 45000 Ft, feljelentés esetén 90000 Ft. Plusz vezetéstől eltiltás, jellemzően hat hónapig.
Ha szerencséd van, akkor elenged vagy kapsz egy kisebb csekket valamiért, amihez nem kell jogosítvány szám.
Ha nincs, akkor feljelent jogosítvány nélküli vezetésért és bevonják a még meg sem érkezett jogosítványodat egy laza 1-2 éves eltiltással és kapsz mellé egy 5-6 jegyű csekket.
De nem is ez a legnagyobb probléma, mert ezzel csak magadat szívatod meg. Mi van, ha összejön egy baleset? Nem is kell neked lenni a hibásnak, elég ha beléd megy egy szerencsétlen, mindkét autóban jelentős kár, és neked nincs jogsid. Ilyenkor a biztosító sem fizet hahóó és ha a másik fél rendőrt hív, akkor vissza az előző ponthoz.
Ráadásul mindkét esetben felmerül egy másik kényes kérdés: odaadták neked a járművet vagy engedély nélkül vitted el esetleg sajátod? Ha odaadják, akkor az vezetés tiltott átengedése, 9 pont a jutalma annak aki odaadja neked a járgányt! Ez kivédhető azzal, hogy az engedélye nélkül vitted el a járgányt, így ő nem kap pontot, viszont ellened lopás miatt indul eljárás.
Akkor most ezeket gondold végig és szerintem várd meg azt a 2-4 hetet amíg megjön a jogsid.
"én nem tudtam,hogy nem lehet vezetni"
És miért nem tudtad? Elvileg épp megcsináltatod a jogosítványodat. Megkaptad? Nem. Akkor...?
Mellesleg az oktatód is elmondja hatszázhatvanhatszor, hogy nem vezethetsz, amíg nincsen jogosítványod.
Akkor most álljunk meg egy szóra! Ne keverd össze a dolgokat.
"!Elsősegélyen aki tanított jajj ő nagyon mondta hogy azzal a papírokkal már lehet vezetni,mivel levizsgáztam!!!"
Igen, ez az elsősegély vizsgát igazoló dokumentum szükséges a jogosítványhoz,ezzel más egyéb teendőd nincs, csak be kell mutatni egyszer, így ez tényleg elég a vezetéshez - persze csak a tanfolyam ennek a részének szempontjából.
Amit kaptál papírt az gy vizsgaigazolás, amit az okmányirodában adnak azon ez áll:
"Adatlap járművezetésre jogosító okmány kérelméhez "
a jogosítványon meg ez: "Vezetői engedély".
Lehet nem mondta el az oktató, de ennek azért magától értetődőnek kellene lennie nem ? Gondolom már láttál te is vezetői engedélyt. Nem rossz indulatból mondom, csak majdnem hetente megkérdezik ugyanezt és szerintem ez már egy picit gáz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!