Emelnem kéne a kilómétert?
Sziasztok
1 éve hogy rendszeresen futok.Ha tehetem minden nap elmegyek futni.Általában 1,5-2 kilómétert szoktam.De azt olvastam hogy egy idő után megszokja a test és emelni kellene.ez igaz?
Van amit még meg tud szokni a szervezet, van, amiről már nem nagyon lehet továbbfejlődni. Attól is függ, hogy hány éves vagy. 18 éves kortól ez a 1,5-2 kilométer nagyjából olyan, mintha nem csinálnál semmit. Ilyet az fut általában, aki 100 kiló fölött van, nem olyan magas, edzetlen, stb.. 18 éves kor alatt még lehet jó, attól függ, hogy milyen idős vagy. 18 éves kor alatt jóval kevesebbet bír el a szervezet.
Amikor nagyon megy már egy adott táv, és úgy érzed, hogy nem nagyon tudsz emelni ilyen terhelés mellett a távon, akkor érdemes tuningolni kardió edzésekkel, és utána sima hosszútávú futással próbálni futni hosszabb távot megint. De egy bizonyos edzettségi szint eléréséig még kardiózás nélkül is akkora terhelést kap a tested, hogy fejlődni tudsz anélkül is.
18 év felett egy edzett test akár 42195 métert is kibírhat mindenféle genetika nélkül. Egy edzett test. Érdemes viszont figyelembe venni, hogy minél hosszabb egy táv a futási időt tekintve (nem pedig az össztávot), annál normálatlanabb a testnek. Úgy 40-60 perc az, ami egy 18 év feletti embernek minden erőlködés nélkül mennie kellene, ha nem kardiófutást vagy sprintet (ami mondjuk egy erősebb kardió) csinál. Még a maratonfutók sem futnak minden nap 42195 métert, mert az már nem normális.
Arra is figyelj oda, hogy ne ess át a ló másik oldalára. Ha túlzásba viszed a futást, túlerőlteted, akkor elkezdeni az izomzatod bontani a dolog. Az sem jó. Ezért is mondom, hogy a maraton az már nem normális. Kondizz is néha (ha esetleg eddig nem tetted volna).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!