Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Egyéb kérdések » Az utolsó előtti Árpád-házi...

Az utolsó előtti Árpád-házi királyunkat "Kun" becenévvel illették. Miért?

Figyelt kérdés
Az utolsó előtti Árpád-házi királyunkat "Kun" becenévvel illették. Miért??
2010. febr. 15. 20:27
 1/10 anonim ***** válasza:
Miért lenne becenév? Nem értem a kérdést.
2010. febr. 15. 20:40
 2/10 A kérdező kommentje:
ezt a töritanárom külte de énse értem :D
2010. febr. 15. 20:42
 3/10 anonim ***** válasza:

véletlenül nem Kun Lászlóra gondolsz?

ha igen, azért volt ez a neve, mert támogatta az országba visszahívott kunokat, akiket még IV.Béla hívatott hazánkba a tatárjárás előtt, hogy kiegészítse a magyar sereget a könnyűlovassággal.

Kun Lászlót - irónikusan - "saját szeretett kunjai" ölték meg, mivel a bosszúra szomjazó magyarok megöltéka kun királyt, akinek sajnos nem emlékszem a nevére :)

2010. febr. 15. 21:01
 4/10 anonim ***** válasza:
Konkrétan kun volt, anyai ágon. És a kunokkal töltötte az idejét.
2010. febr. 15. 21:18
 5/10 anonim ***** válasza:
A kun király neve Kötöny volt, de őt még a tatárjárás előtt ölték meg, nem hiszem, hogy ilyen direkt bosszállás lenne több évtized múltán. Ma sincs tisztázva, miért ölték meg.
2010. febr. 15. 21:19
 6/10 anonim ***** válasza:

Tényleg, Kötöny!

Nem tudom, nekünk ezt tanították, de lehet, hogy igazad van :)

2010. febr. 15. 21:28
 7/10 anonim válasza:
53%

A kunokat IV. Béla engedte be az országba, akik hamar összetűzésekbe keveredtek a magyarokkal. A kunok ugyanis nomád életmódot éltek, marháik, lovaik lelegelték a vetést, a növényeket, melytől a parasztok megélhetése függött és amelyen egész évben dolgoztak. Ezenkívül fosztogattak és nőket raboltak el, és sok földet adományozott nekik a király, melyet másoktól vett el.Ezek nem kedvezett megítélésüknek.

Később, amikor a tatárok megtámadták az országot a magyarok és a németek a kunok szidták, mivel úgy gondolták ezek a tatárok kémei, akiket azért küldtek, hogy felderítsék az országot. Egyszer azonban a király követet küldött Kötönyhöz, hogy azonnal jelenjen meg előtte, Kötöny azonban kérését nem volt hajlandó teljesíteni, mert félt kilépni a várból. Amikor ezt a nép megtudta, berohantak és megtámadtak a kun vezért, aki sajátjai segítségével védekezett, de így is megölték.

Ezek után azt mondták, mindez a király parancsára történt, majd később, viszont már azt, hogy a király soha nem adott erre parancsot. Mai napig nincs eldöntve mi is történt valójában.

Kun Lászlót (aki IV. Béla után uralkodott)azért hívták kunnak, mert édesanyja kun leány volt. Ezenkívül szinte csak a kunok segítségével tudta megtartani a trónt, mivel a valódi hatalom a bárók kezében volt. Hatalma a kunok haderején támaszkodott, például kun hadserege segítségével győzte le Habsburg Rudolf szövetségeseként a cseh Ottokárt a morvamezei csatában.

A pápai követ -a ki ekkor érkezett az országba - azonban elrendelte a pogány kunok erőszakos megtérítését, a kunok emiatt fellázadtak. (A lázadást a bárók leverték 1282-ben) Kun László azonban lelkileg tönkrement, pogány szokásokat vett fel. A dolog gonosz iróniája, hogy a királyt kun bérgyilkosok ölték meg 1290-ben.

2010. febr. 17. 14:05
 8/10 anonim ***** válasza:
Nem tudom, honnan másoltad ezt a szöveget, de IV. Béla után V. István uralkodott.
2010. febr. 17. 15:36
 9/10 anonim válasza:

Ezt a szöveget nem másoltam, hanem saját történelem tudásomból írtam, és hát sajnos én sem vagyok tévedhetetlen. Szóval bocsánat, valóban elrontottam a dolgot, mert IV. Béla után valóban István uralkodott.

1235-1270-ig Béla

1270-1272-ig István

és 1272-1290-ig Kun László. Azt a két évet elfelejtettem figyelembe venni, tehát elnézést még egyszer. :)

2010. febr. 17. 22:24
 10/10 anonim válasza:
De hát végül is Kun László Béla után uralkodott, cska nem közvetlenül. ;)
2010. febr. 17. 22:25

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!