Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Egyéb kérdések » Mennyire lehet átveres?

Cleavage kérdése:

Mennyire lehet átveres?

Figyelt kérdés
Tegnap bejelolt skypeon egy Surya Subranmanian nevu ember aszt mondta hogy bankar es egy kedves ismerose meghalt nem volt csaladja se baratai. Az orokseget pedig olyan embernek akarta adni akinek hasoloan szokatlan volt a beceneve es a neve mint nekem. Na most ez a bankar gmailen ir es oda szeretne nekem adni az orokseget ami 30 000 000 dollar.. Csak a cimem es a telefon szamom keri es hogy mi a foglalkozasom. nem hiszek benne de megis tik mitt gondoltok menyire lehet atveres vagy mi lehet ez?

2015. jan. 21. 21:44
 1/8 anonim ***** válasza:
100%
általános átverés,semmit ne írj magadról,ne kommunikálj vele
2015. jan. 21. 21:58
 2/8 anonim ***** válasza:
Máris túl sok infót adtál ki. Egyáltalán nem lett volna szabad tenni semmit, amely alapján létezőnek érzékel.
2015. jan. 21. 22:07
 3/8 anonim ***** válasza:
Hetente örököklök 30 millió dollárt. Ebből találd ki, mennyire átverés.
2015. jan. 21. 22:09
 4/8 anonim ***** válasza:
Persze ez egy régi átverés. Szerintem egyből tiltsd is le az illetőt.
2015. jan. 21. 22:11
 5/8 A kérdező kommentje:
De megis mitt tudna tenni? Semmi szemelyes adatot nem adtam ki magamrol es ha ki is adtam volna mitt tudna tenni?
2015. jan. 21. 22:25
 6/8 anonim ***** válasza:
Mosolyogva mondd meg a neved és hogy nagyon örülsz a lehetőségnek, mert az Interpolnál olyan rosszul fizetnek, hogy minden fillér jól jön. Ja, és innentől kezdve inkább személyesen intéznéd a többit. Valószínűleg nem fog jelentkezni többet :)
2015. jan. 21. 23:38
 7/8 2xSü ***** válasza:

> De megis mitt tudna tenni? Semmi szemelyes adatot nem adtam ki magamrol es ha ki is adtam volna mitt tudna tenni?

Pl. ha írsz egy választ, abból már lehet tudni, hogy az email cím él, valaki olvassa azt. Ha valaki olyan cím adatbázist épít, ami valós email címeket tartalmaz, akkor ez neki lehet értékes információ.

Illetve ha válaszolsz, az azt jelenti, hogy még ha nem is hiszed el a levél szövegét, de hajlasz rá, hogy megfontold annak a tartalmát. Tehát potenciálisan átverhető vagy. (Erre vigyázz, mert valóban az vagy, ezt bizonyítja a kiírt kérdésed is.)

A válaszlevélből még több dolog kiderülhet. Pl. tartalmazza az IP-det, amiből lehet következtetni, hogy nagyjából hol laksz. Az országot mindenképpen be lehet azonosítani, de sokszor a megyét, várost is. Ez megint jól jön, mint információ, ha lokális SPAM-et akarnak kiküldeni.

A válaszlevélben valószínű ott lesz a neved is, amit a levelezőrendszerben beállítottál. Így már névre szóló levelet is tudnak neked küldeni, ami megint elaltathatja a kétségeidet. Sőt ebből akár a nemed is meghatározható, ami megint jól jön egy SPAM-er kezében, mert tudja, hogy mellnagyobbító műtéttel, vagy pénisznövelő reklámmal érdemesebb-e téged bombázni.

Általában meg amúgy lehet tényleges átverés, ami nem csak ezen adatok begyűjtésére irányul. Írsz nekik valamit, ők megint mézes-mázas módon válaszolnak. Húzzák előtted a mézes madzagot. Te egyre jobban szeretnéd elhinni, hogy tényleg ilyen nagy szerencse ért, és egyre jobban bízol a másik oldalban. Aztán jön az, hogy már lehetne utalni az a 30 000 000 dollárt, csak közbejött valami nehézség, mert mondjuk zárolva van a folyószámla, és be kellene fizetni egy kisebb, bagatell összeget, mondjuk 20 dollárt, hogy fel tudják oldani a folyószámla zárlatot. Aztán jön majd, hogy a 100 dolláros letéti díjat is ki kellene fizetni, majd a 200 dolláros ügyvédi járulékot, stb…

2015. jan. 22. 01:47
 8/8 2xSü ***** válasza:

Ja, meg hogy tényleg meggyőzzenek összedobnak neked PhotoShopban több tucat hivatalos, fejléces papír, mondjuk az USA x állami Hagyatéki Hivalatától, pecséttel, aláírással, tehát csak nem lehet átverés ugye…

Amúgy válfaját tekintve ez a nigériai levelek egyik módosult változata. Lásd: [link]

De úgy próbáld meg logikusan átgondolni. Van olyan ember, aki nem annyira bolond, hogy ne tudjon 30 millió dollárt összekaparni, de annyira igen, hogy egy vadidegen emberre hagyja a vagyonát? Miért pont rád? Milyen fórumon, oldalon találkozhatott volna a neveddel? Ha mégis, akkor honnan tudná, hogy az adott névhez milyen skype név tartozik? Valóban szokatlan neved lenne?

2015. jan. 22. 01:57

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!