Hagyatéki tárgyalást meglehet fellebezni?
Az a helyzet édesapám meghalt ez év augusztusába édesapámnak édesanyám a felesége. Édesapámnak a nevén van egy ház és édesanyám nevén is édesanyám házára jelzálogot vettek fel és mindkét ház megvan terhelve. Édesapámnak én törvényes lánya vagyok mégse kaptam a hagyatékira meghivást pedigg édesapám nekem szánta a házat ezt mondta énvagyok az egyetlen örököse mostmeg mégis anyámra száll az örökség. Nemértem mert hivatalos mberek azt mondták a szülö után a vérszerinti gyerek örököl énpedig vérszerinti vagyok. A Házat ami apámé volt az édesapám édesanyja vette volt is rajt haszonélvezete rajt de már nincs ö is azt szeretné hogy édesapám háza az enyém legyen de nemtud járni sehova se mert combnyak törése volt és fél ágybafekvö beteg. nekem havi 55 ezer a jövedelmem mert rokkantjáradékos vagyom meg emelt családi potlékot kapok. jelzálogot persze füzetném mihest sikerül valahova menni dolgoznom. Az adoság nem olyan nagy összeg. véleményetekre vagyok kiváncsi ez ügybe mit tehetek hova fordulhatók ?
Válaszotok elöre is köszönöm !
Meg is találtam neked.
Kiemelem ami téged érdekelhet
"1.) a leszármazók törvényes öröklési sorrendje:
A törvényes öröklés sorrendjében első helyen a lemenő egyenes ági rokonok öröklési jogi igényei szerepelnek, leszármazási fokok szerint, a helyettesítés elvének megfelelően. A leszármazók mellett a házastárs egy gyerekrészt és korlátozott haszonélvezeti jogot örököl.
a.) a gyermekek öröklése:
- Valamennyi gyermek fejenként egyenlő arányban örököl.
- A gyermeki kapcsolatot a Csjk. szabályozza. Alapvető elv, hogy a gyermek az apa után akkor örököl, ha a családjogi státusza tisztázott. Ennek megfelelően a házasság érvénytelensége a gyermek törvényes öröklési kapcsolatát nem érinti, ugyanakkor az apaság vélelmének megdöntése már igen"
"c.) a házastárs törvényes öröklése
Az özvegy törvényes öröklésének jogi alapját az örökhagyóval fennálló házassága teremti meg.
- egyedüli örökösként: A magyar jog az özvegyet csak leszármazók és az örökhagyó szülei hiányában tekinti önálló örökösnek.
leszármazók melletti örökösként: holtig tartó haszonélvezeti jogot örököl az örökhagyóval közösen lakott lakáson és a hozzá tartozó felszerelési és berendezési tárgyakon, a hagyaték többi részéből pedig egy gyermekrész illeti.
A fogyatékosságod nem befolyásolja az örökségedet. Nem bántásból írom, de akármi is legyen a betegséged neve, attól még te vagy a felmenő egyenesági rokonja vagyis a törvényes gyermeke.
A közjegyzőnek küldenie kell egy levelet neked, amiben tájékoztatnia kell a tárgyalás időpontjáról.
A közjegyző nem érdekből cselekszik, neki be kell tartania a törvényt. Ha nem teszi, akkor panaszt tehetsz. Bármelyik ügyvéd intézkedik.
Viszont nem árt tudni valamit.
A törvény szerint te örökölsz. Az örökséget le tudod mondani vagy el tudod fogadni. Az adósságot is öröklőd a hagyaték erejéig.
Ha ezt elfogadod, akkor öröklőd a jelzálog hitelt is. De ott nem lesz olyan, hogy "nagyon sajnálom, de nem tudom fizetni"
Vagy fizeted vagy hónapokig tartó pereskedés után elveszik az ingatlanodat.
HA édesanyád kapott értesítést akkor a levélben benne kell lenni a közjegyző elérhetősége.
Cím vagy telefonszám. Fel kell hívni, és érdeklődni, hogy te is kapsz majd értesítést, ha nem akkor miért nem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!