Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Egyéb kérdések » Egy értelmes kávézóba kell...

Egy értelmes kávézóba kell borravalót fizetni?

Figyelt kérdés

17/f egy csajjal megyek,kicsit dumálni,és nem akarok bunkó lenni,hogy nem adok.

Frei kávézó lesz egyébként.

2014. dec. 18. 19:43
 1/4 anonim ***** válasza:
Sehol sem KELL borravalót adni:) Én úgy szoktam,hogy ahol meg vagyok elégedve a szolgáltatással ott leteszek egy kerek összeget,és mondom,hogy köszönöm,nem kérek vissza. Pl kerül a 2 kávé 450be és te egy 500ast nyomsz a kiszolgálónak,és annyi :)
2014. dec. 18. 20:01
 2/4 2xSü ***** válasza:

Azért úgy 10% borravalót illik adni egy kávézóban is, ugyanúgy, ahogy egy étteremben is, de még egy pizzafutárnak is. Nagyobb összegnél lehet ez százalékosan kevesebb is. Már csak azért is illik borravalót adni, mert ez sok esetben benne van eleve a gazdálkodásban. Egy időben rendszeresen jártam egy étterembe pár baráttal, összehaverkodtunk a pincérekkel, és ők mondták, hogy náluk a főnök elvárta a bevétellel arányos borravalót. A legtöbb esetben ez reális volt, össze is jött annyi, de ha neadjisten nem, akkor nekik kellett kiegészíteni a saját pénzükből. Tehát sok esetben a borravaló hiánya nem a jutalom hiánya, hanem egyenesen büntetés. Ergo onnantól is adtunk nekik borravalót, – még többet is – csak immár nem olyan szájízzel, hiszen nem az ő zsebükbe ment a nagy része.

Én úgy vagyok, hogy akkor nem adok borravalót, ha valami nagyon-nagyon nem stimmelt, és ez a pincérnek felróható, megelőzhető hiba. Nem azt hozták ki, amit kértem? Nincs különösebb gond, a pincér is ember, tévedhet. Majd korrigál. Nem annyira kedves a pincér? Mit tudom én, lehet rossz napja volt, vagy valaki felidegesítette, vagy akármi. Még az is lehet, hogy én idegesítettem fel valamivel, szándékom ellenére. Nem ízlik az étel egy étteremben? Arról megint nem a pincér tehet. Számomra a pincérnek az a dolga, hogy felvegye a rendelést, kihozza az ételt, italt, illetve rendezni tudjam nála a számlát. Ha ez sikerül különösebb akadályok nélkül, akkor részemről rendben van a dolog.

De pl. ha négyszer kell jelezni, hogy fizetni akarok, és emiatt 20 percet kell várni, és amúgy nincs forgalom, csak a pincér éppen diskurál a haverjával? No akkor tényleg nem érdemel borravalót. Bár itt is előfordul néha velem, hogy megenyhülök, és azt mondom, hogy jó, kapjon borravalót, legyen vele boldog.

Néha azért látok azért fura dolgokat. Pl. van, aki vendégként nem köszön, nem bír egy kérem, vagy köszönöm szót kinyögni, de elvárja, hogy a pincér udvarias legyen, kedves, stb… Nekem ez elég disszonáns. Vagy számomra az is disszonáns, hogy valaki sajnálja azt az 50 Ft borravalót, de azt nem, hogy 450 Ft-ért megigyon egy kávét. Ha nincs pénzem a borravalóra, akkor a kávéra se legyen. Lehet otthon is kávézni, jóval olcsóbban.

2014. dec. 18. 22:45
 3/4 A kérdező kommentje:
én sem úgy gondoltam,hogy KELL,csak nem akarok bunkó lenni:) köszi a válaszokat:D
2014. dec. 19. 12:52
 4/4 TappancsMancs ***** válasza:
10% környéke vagy ahogy a felfelé kerekítéssel kijön, ha gondolod, amúgy borravaló nélkül keveset keresnek ezért én szoktam adni. Esetleg ha kerekítve kicsi lenne az összeg rányomok még egyet (470 Ft-ra nem 500-at hanem 550-et)
2014. dec. 20. 13:40

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!