Ha elvégzem az egyetemet és pszichológus válik belőlem, van rá mód, hogy utána pszichiáterré képezzenek?
Szia!
A pszichológust bölcsész karon képzik, a pszichiátert orvosin. Két teljesen különböző egyetem, nem folytatása egyik a másiknak.
Természetesen simán válhatsz később pszichiáterré is, ha jelentkezel az általános orvosira, és felvesznek :)
Egyébként kifogtál egy olyan szakmát, amiben egész életedben tanulni fogsz. Jól gondold át, neked való-e.
Aki orvosira iratkozik az gondolom én valamiféle gyógyító szeretne lenni miután valamely irányban szakosodik.
Aki a bölcsészetre megy az gondolom nem kimondottan arról ábrándozik hogy sebész szikét fog forgatni. A két pályaválasztás között mély árok húzódik és sokakat megtéveszt az hogy a pszichiáter és a pszichológus látszatra hasonló munkát végez. A pszichiáter,a neurológus,az ideggyógyász a konkrét szervet,szerveket vizsgálja,míg a pszichológus az ő általuk diagnosztizált hibás tüneteket,válaszreakciókat kezeli. Közelebb áll a munkája egy teológuséhoz mert míg az előbbiek a test az azt alkotó szervek oldaláról közelíti meg az embert az utóbbiak a lélek felől igyekszik megközelíteni és ugyan olyan értékes a munkája és nehezebb,összetettebb.
Szép és jó gondolat, hogy pszichológus diploma után orvosi, majd szakorvosi végzettséget is szeretnél szerezni.
Sajnos Magyarországon túl merev a rendszer ahhoz, hogy ezt megkönnyítse, annak ellenére, hogy pszichológusként rengeteg mindent tanultál már ami megkönnyítené az orvosi képzésedet.
A világ azonban nagy, nem csak magyar egyetemekben lehet gondolkodni, Svédországban például ingyenes a felsőoktatás, rugalmasabb a rendszer és orvoshiány van. De más kontinensben is érdemes gondolkodni. Nézz körül!
Még egy dolog jutott eszembe!
A legmagasabb végzettséget nem a szakorvosi posztgrad jelenti, hanem a PhD!
Annak semmi akadálya, hogy pszichológus MA után pszichiátriai doktorátust szerezz valamelyik orvosegyetem Doktori Iskolájában. A Doktori Iskola levelezőn is működőképes, csak úgy sokkal nehezebb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!