Törvényes-e, hogy ha egy munkahelyre van felvétel, csak azért nem vesznek vissza, mert a csoportos létszámleépítés miatt végkielégítést kaptam? Az eset hat hónapon belüli!
A munkahelyem (piacvesztés címen) csoportos létszámleépítést volt kénytelen alkalmazni. Én is beleestem az elbocsájtottak létszámába. Kaptam végkielégítést, mert volt hozzá elegendő ledolgozott évem. 3-4 hónappal később újra volt felvétel ugyanabba a munkakörbe, amire természetesen jelentkeztem. Azonban a felvételi kérelmemet szóban elutasították. Az indok az volt, hogy a törvény nem teszi lehetővé, hogy végkielégítéssel elküldött dolgozót egy éven belül visszavegyenek. Ez így törvényes, vagy munkaügyi bíróságon megtámadható? Lehet-e valamilyen címen kártérítésre kötelezni a volt munkaadómat?
Előre is köszönöm a válaszokat!

Nyilván törvényes... különben ugyanattól a cégtől dupla fizetést kapnál, azt meg nyilván nem lehet megengedni.
De kérdezd meg, hogy ez melyik törvény, aztán nézd meg.

Igen, szerintem törvényes, ki kell várni. Multiknál is így működik.
Lehet van arra lehetőség visszafizeted a pénzt, és visszavesznek. Nézz utána!

Kártérítésre? Nem. Milyen károd keletkezett, amit téríteni kellene? A végkielégítést megkaptad.
Van úgy, hogy egy cég arra kényszerül, hogy elküldjön embereket, akikkel egyébként nincs baja, csak vagy nincs már szükség a munkájára, vagy gazdasági nehézségek adódtak.
Ha később javul a helyzet, s újra vesznek fel embereket, nem az az elsődleges, hogy az elküldötteket keressék meg? Már mindkét fél ismeri egymást, kisebb a meglepetés kockázata.
Azt nem tudom, hogy a jog mint mond, de egy kierőszakolt alkalmazásból soha nem származik semmi jó.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!