Mit csináljak, ha nem akarok tovább tanulni?
17 éves vagyok(fiú)
Szakácsnak tanulok, de nem szeretek iskolába se járni és gyakorlatra se.
Anyámmal napok óta veszekszek, mondtam neki hogy befejezem az iskolát és elmegyek dolgozni erdőre vagy valahova feketén, mert utálok tanulni. Sokkal jobban szeretnék dolgozni. Nem tudom mit tegyek, vagy mit csináljak.
Sok embernek van szakmája, mégsem abban dolgoznak, külföldön jobban keres egy segédmunkás is mint itt magyarországon egy szakmájában dolgozó munkavállaló.
Elmennék dolgozni erdőre ott napi 3500-4000 forintot keresnék, de ahhoz lenne is kedvem. Meg bármihez csak ne kelljen tanulnom.
Kérlek titeket normális választ adjatok, mert én is normálisan kérdeztem.
Kérdés, mit csináljak ilyen helyzetben?
Ui: bocsi a helyesírási hibákért ha van,nem vettem észre, tabletről írtam.
Napi 3500-4000? aha... az havi 80. abbol akarnad fenntartani magadat? most meg van hol laknod, de mi van, ha nem lesz? alberletre elmenne ennek minimum a fele, a maradekbol meg ehen halsz.
Szakma nelkul, tudas nelkul egy nulla vagy. ha az erettsegit keptelen vagy letenni, sehol nem fognak normalisan alkalmazni, hiaba szeretnel 'dolgozni'. Igy csak az aljanal is aljabb munkakat fogsz megkapni, eleted vegeig maradhatsz csatornapucolo vagy 'segedmunkas'. hat mit mondjak, ez is egy eletcel...
Ne hagyd ott a sulit!
Én is így voltam vele. Ott hagytam és most retkes 90ezerért(netto) vagyok a szalag melett 12 órába. Máshol meg nincs munka...
Szia!
Nem könnyű elfogadni, hogy tanulni érdemes, ha épp abban a korszakodban vagy, hogy a hátad közepére kívánod az egészet. Valószínűleg az is benne van,hogy nem az érdeklődésednek a legmegfelelőbb sulit választottad. Viszont ha kicsit lenyugodva végiggondolod, mi is lenne, ami igazán vonz, lehet, hogy találnál olyan iskolát, ami nem lenne ekkora kínlódás.
Oké, hogy az erdőn szívesen dolgoznál - rendben van a fizikai munka rész is.
A fekete munka viszont nagyon nem oké - és most nem az adófizetés szempontjából nézem. A fizikai munkában sajna nagyobb a kockázata a sérülésnek - ha nem vagy bejelentve, ingyenes orvosi ellátás ugrott. Amíg újra nem dolgozol, a szüleidnek kell biztosítani a kezelésed költségeit, valamint egyéb szükségleteid költségét is. (Nyilván szeretnek, fontos vagy nekik, elsősorban nem is hánynák a szemedre. De biztos, hogy ezt szeretnéd te is?) Aztán ott van a nyugdíj kérdése. Bejelentett munkaviszony nélkül nincs nyugdíj - még egy kicsi se.(Perszepersze, az még messze van, meg ha így folytatjuk nem is lesz nyugdíj stb., de azért ne ebből induljunk ki.)
Nem tekinteném érvnek, hogy a kinti segédmunkás jobban keres, mert az max itthoni viszonylatban tűnik többnek, az ottani megélhetési feltételeket figyelembe véve már nem olyan rózsás a helyzet.
A céget, amelyik fiatalkorú munkaerőt alkalmaz feketén, állatira megbüntethetik, ezt is vedd be a számításba - nagy kockázat leszel a munkahelynek, amelyik alkalmazna így.
Tényleg érdemes lenne nagy levegőt venned, és komolyan utánajárni, mi is az, amihez érzéked és kedved is van kitanulni. Nagyon nem könnyű, hónapok is lehetnek, de megérné megtalálni. Sok embernek van olyan szakmája, amiben végül nem dolgozik. Két lehetősége volt: vagy meganult/elvégzett valami olyan sulit/tanfolyamot is, amivel úgy látta, hogy talál munkát, és érdekli is; vagy tényleg papír nélkül alkalmazzák, és még jó is a hely/feladatkör, amiben dolgozik, de nagy valószínűséggel nem egy komoly életperspektíva, és kisebb az esélye az előbbre jutásra, amire esetleg szüksége lenne ahhoz, hogy ne kelljen 30 éves korában is a szüleivel élnie.
Nem szoktam helyesíráson lovagolni, de meg kell jegyeznem, hogy a helyesírásod alapján nem tűnsz nagyon butának. Szóval az alapkészségeid valószínűleg adottak lennének ahhoz, hogy a számodra tényleg vonzó terület/munka érdekében hajlandó legyél energiát befektetni a tanulásba. Csak addig tarts ki, amíg megtalálod, mi is a neked való, hozzád illő. Lehet, hogy hülyén hangzik, de ha még nem próbáltad, talán érdemes lenne kitölteni mindenféle érdeklődési, motivációs, képességfelmérő teszteket, hogy lásd, mely területek, amik erősségeid, és milyen foglalkozások vannak, amikhez éppen azokra van szükség. Hátha találsz olyant, ami egyezik.
Fúú, kicsit hosszú lett, bocs. Nem akartam prédikálni, de hátha találsz benne olyant, ami segít kicsit továbblépni. Drukkolok, hogy megtaláld a helyed! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!