Hogy is van pontosan? Tudnátok segíteni egy találós kérdés megoldásában?
Még kiskoromban hallottam, és most, hogy újra eszembe jutott rájöttem, hogy még mindig nem tudom a megoldást. Valahogy így szólt.
Kannibálok fogságába esel. Bezárnak egy kis kunyhóba, ahol két ajtó közöl kell választanod. Az egyik a szabadságba vezet, a másik pedig az üsthöz.
Csak egyszer nyithatsz ki, és csak egy ajtót, amit kinyitottál, azon ki is kell menned.
A kunyhóban még van két kannibál őr. Az egyik mindig igazat mond, a másik mindig hazudik. Mindegyiktől kérdezhetsz egyet-egyet, és ők arra válaszolnak, ez alapján kell kitalálni, hogy melyik az ajtó a jó.
Szóval szerintetek mi a megoldás?
az egyik kannibáltól megkérdezed h "te kannibál vagy??" 1. ha azt mondja h igen akkor a másiktól megkérdezed h melyik azaz ajtó amelyik a szabadsághoz vezet és amelyiket mondja azaz üstös ajtó
2. ha nemet mond akkor megkérdezed a másiktól h melyik a szabadsághoz vezető ajtó és ak azon mész be :)
Ez így túl könnyű.
Tegyük nehezebbé: a két kannibál marad, az egyik igazat mond, a másik hazudik. Viszont mindössze egyetlen kérdést tehetsz föl az egyik kannibálnak, anélkül, hogy tudnád, épp melyikkel beszélsz. Ha az egyiktől már kérdeztél valamit, utána nem mehetsz már oda a másikhoz, hanem ajtót kell választanod. Mit kérdeznél?
#2es válaszolónak.
Megkérdezném, hogy mit mondana a másik?!
Így ha az igazmondót kérdeztem, akkor a rossz ajtot mondja, ha a hazugot, akkor az id a rossz ajtot fogja mondani. Így tehát marad a jó ajtó.. sajnos 3 évet kellett várni a megoldásra. :(
Igen, és a dolog pikantériája, hogy ez akárhány kannibállal működne. Ha van 6 hazudós, és 4 igazmondó kannibál, szintén elég egyetlen kérdést feltenni az egyiknek: Mit mondana a második arról, hogy mit mondana a harmadik arról, hogy mit mondana a negyedik.. és így tovább. Mivel pontosan tudod, hogy hány igazmondó, és hány hazudós kannibál van, így amíg mindegyiket belevonod a kérdésbe, tudni fogod, hogy az állítás hányszor fog megfordulni, ergo, tudni fogod, hogy melyik ajtó a jó.
A kérdés effajta chainelése lényegében a XOR műveletnek feleltethető meg.
I XOR I = I
H XOR H = I
I XOR H = H
H XOR I = H
A XOR művelet pedig asszociatív, és kommutatív, magyarul mindegy, hogy I XOR H vagy H XOR I, ahogy az is mindegy, hogy H XOR ( I XOR I) vagy (H XOR I ) XOR I. teljesen mindegy milyen sorrendben jönnek egymás után a műveletek, ugyanazt az eredményt kapjuk. Tehát csak azt kell tudnunk, hogy hány igaz és hány hamis állítás van a műveletsorban. Szép dolog is a matematika. :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!