Üdv! Az erős jelszavak nagyon fontosak a mai világban, de? .
Leírhatod pl. egy papírra, de azt ugye más is elolvashatja. Leírhatod egy papírra úgy, hogy átkódolod úgy, hogy csak te tudd visszafejteni. Ez lehet bonyolult, de egyszerű is (pl. a papírra írt jelszavak minden 2. és 4. karaktere csak kamu töltelék).
De vannak direkt ilyen programok is, amik tárolják a jelszavaidat, és elvileg egy jelszót kell csak megjegyezned, ehhez a programhoz. Password Management Software-nek hívják az ilyeneket.
Első: ez_hosszu_jelszo_de_nagyon_gyenge
Ez írős jelszó, de megjegyezhetetlen: xV.3kP-$2g_5tzB21
Készítsünk megjegyezhető jelszót.
Nevem Péter, 1995-ben születtem, Budapesten, Kőbányán
Feleségem Sarolta (nem tudom mikor született), fiam Sándor, 2010-es.
19 (születési évem első fele)
19saCi (feleségem beceneve)
19saCi.2010 (fiam születése)
19saCi.2010-peTi (az én becenevem)
19saCi.2010-peTi.95 (születési időm másik fele)
Hasonló módszereket be lehet vetni. Ismerős elemek lehetnek benne, de felbontva. Legyen benne logika, de ne olyan vicces, mint a filmekben, hogy hogy is hívják a nőjét? Ja, Pintyőke, s már bent is vagyok a rendszerben.
És nem. A mai világban senki nem fog úgy jelszót feltörni, hogy leül egy kávéval, és nekiáll próbálkozni a neved alapján. Ha a jelszavad nem 12345678 vagy aaaaa, akkor gyakorlatilag a koca próbálkozóktól védve vagy. A bonyolultsággal ezen felül csak magadat szívatod, ugyanis egy feltörésre beállított programnak édes mindegy, hogy milyen értelmetlen betű és számhalmazt kell feltörnie, úgyis mindent végig próbál. A különbség annyi, hogy míg egy 8 karakteres jelszót pár óra, addig egy 12 karakterest tíz év feltörni. Azaz a
"pacipacipaci" ezerszer jobb jelszó, mint a "p@C1kA#$"
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!