Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Egyéb kérdések » Egy nyelv betepíthető az agyba?

Egy nyelv betepíthető az agyba?

Figyelt kérdés
Ez eredetileg egy fantázia kérdés(Garfield-ból),de elgondolkodtam azon,hogy vajon most vagy később(évtizedek múlva akár) meglehet-e csinálni egy nyelv betelepítését az agyba.Például úgy,hogy egy este egy fülhalgató van a fejemen és egy speciális módon elmenti az idegen szavakat az agyamba és máris tudok egy idegen nyelven beszélni.Lehet-e majd a tudomány fejlődésével ilyet csinálni vagy ez örökre fantázia kérdés marad?

#nyelv #agy #betelepítés #fantázia-valóság
2014. aug. 6. 15:29
 1/10 anonim ***** válasza:
Szerintem lehetséges lesz majd idővel, de addigra nem lesz rá szükség. Pl a most megjelent skype már tud tolmácsolni kb élőben
2014. aug. 6. 15:35
 2/10 anonim válasza:
Kérdezd meg Garfieldtól.
2014. aug. 6. 15:40
 3/10 anonim ***** válasza:
94%
Egyelőre láthatóan még a magyar is gondot okoz. Reméljük, les magyar modul is magyar embereknek.
2014. aug. 6. 15:41
 4/10 anonim ***** válasza:
Már most is sokan íg tanulnak nyelveket. Csak persze nem 1 éjszaka alatt...
2014. aug. 6. 15:43
 5/10 A kérdező kommentje:
Miért okozna gondot?Ezt nekem írtad egyáltalán?
2014. aug. 6. 15:45
 6/10 anonim ***** válasza:

Ez eredetileg egy fantáziakérdés a Garfieldből merítve. Elgondolkodtam azon, hogy most vagy a későbbiekben (akár évtizedek múlva) beépíthető lesz-e egy (idegen) nyelv az agyba. Pl. a fejemre helyezett fülhallgató segítségével, amely elmenti a tudást az agyamba, s máris tudok egy idegen nyelvet beszélni.

Lehet-e majd a tudomány fejlődésével ilyen eszközt készíteni, vagy örökre a fantázia kérdése marad (vagy: ez örökre fantáziakérdés marad).

---

Az marad.

2014. aug. 6. 16:01
 7/10 A kérdező kommentje:
Ja értem!Azért a koromhoz képest ugye nem rossz?!13éves vagyok.
2014. aug. 6. 16:06
 8/10 anonim ***** válasza:
Az elmúlt száz év fejlődése olyan gyors, s és soha az előtt nem látott újdonságokat hozott, hogy teljesen kizárni nem lehet.
2014. aug. 6. 16:12
 9/10 anonim válasza:
51%

13 éves ? Én 13 ésvesn pluszpénzhez próbáltam jutni nem rajzfilmeket néztem.

15F

2014. aug. 6. 17:03
 10/10 anonim ***** válasza:

Nos, ismét itt vagyok, s felvetek egy szempontot, a technikai kérdést teljesen mellőzve.

Legyen egy akármilyen natív szótár. Tehát csupaszon a szavak. Legyen egy modul is a nyelvtannak. Készen is vagyunk. Na mos akkor mi van? Semmi, nem működik, nem működhet. Miért.

Vegyünk egy nagyon egyszerű dolgot.

Anya

Neked mi jut eszedbe az anya szóról?

- mondjuk elérzékenyülsz, kisimulnak a vonásaid, elmosolyodsz. Szereted, s igen jóban vagy a mamáddal. A szó nem csak hangok egymás után.

- Petike elsírja magát, mert meghalt a mamája, s nagyon hiányzik neki. A szó nem csak hangok egymás után.

- Zolika felröhög, mert nemrég csinált egy mókát egy anyacsavarral. A szó nem csak hangok egymás után.

A szavaknak mindannyiunk életében van egy másodlagos jelentése, értelme. Emlékek kötődnek szavainkhoz.

Más múltját nem lehet belénk táplálni. Ha lehetne, az akkor sem a miénk.

Erre fel lehetne hozni, hogy de hát amikor egy idegen nyelvet tanulunk, az új szavak sem jelentenek semmi többet. Majd csak később kötődnek hozzá új élmények, hatások. Pedig nem így van, mert már maga a tanulás is hozzátapad. Mire megtanulunk néhány szót, mire kimondjuk az első mondatot, már nem csak szócikk egy szótárban.

Én így gondolom.

2014. aug. 6. 22:13

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!