Egy nyelv betepíthető az agyba?
Ez eredetileg egy fantáziakérdés a Garfieldből merítve. Elgondolkodtam azon, hogy most vagy a későbbiekben (akár évtizedek múlva) beépíthető lesz-e egy (idegen) nyelv az agyba. Pl. a fejemre helyezett fülhallgató segítségével, amely elmenti a tudást az agyamba, s máris tudok egy idegen nyelvet beszélni.
Lehet-e majd a tudomány fejlődésével ilyen eszközt készíteni, vagy örökre a fantázia kérdése marad (vagy: ez örökre fantáziakérdés marad).
---
Az marad.
13 éves ? Én 13 ésvesn pluszpénzhez próbáltam jutni nem rajzfilmeket néztem.
15F
Nos, ismét itt vagyok, s felvetek egy szempontot, a technikai kérdést teljesen mellőzve.
Legyen egy akármilyen natív szótár. Tehát csupaszon a szavak. Legyen egy modul is a nyelvtannak. Készen is vagyunk. Na mos akkor mi van? Semmi, nem működik, nem működhet. Miért.
Vegyünk egy nagyon egyszerű dolgot.
Anya
Neked mi jut eszedbe az anya szóról?
- mondjuk elérzékenyülsz, kisimulnak a vonásaid, elmosolyodsz. Szereted, s igen jóban vagy a mamáddal. A szó nem csak hangok egymás után.
- Petike elsírja magát, mert meghalt a mamája, s nagyon hiányzik neki. A szó nem csak hangok egymás után.
- Zolika felröhög, mert nemrég csinált egy mókát egy anyacsavarral. A szó nem csak hangok egymás után.
A szavaknak mindannyiunk életében van egy másodlagos jelentése, értelme. Emlékek kötődnek szavainkhoz.
Más múltját nem lehet belénk táplálni. Ha lehetne, az akkor sem a miénk.
Erre fel lehetne hozni, hogy de hát amikor egy idegen nyelvet tanulunk, az új szavak sem jelentenek semmi többet. Majd csak később kötődnek hozzá új élmények, hatások. Pedig nem így van, mert már maga a tanulás is hozzátapad. Mire megtanulunk néhány szót, mire kimondjuk az első mondatot, már nem csak szócikk egy szótárban.
Én így gondolom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!