Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Egyéb kérdések » Hol tudnák utánanézni hogy...

Hol tudnák utánanézni hogy Lil Chris jön-e Mo. -ra koncertezni? Ha jön egyáltalán?

Figyelt kérdés
És még egy kérdés: Mikor fog nálunk megjelenni a legújabb lemeze?? Mert azt tudom hogy ebben az évben meg azt is hogy külföldön kb. 3 nap múlva. Akkor nálunk mikor fog? Sokat kell várni rá??
2010. jan. 9. 17:56
 1/6 anonim ***** válasza:
Inkább tanulj meg magyarul!
2010. jan. 9. 23:06
 2/6 A kérdező kommentje:
Miért tanuljak meg magyarul?? Neked mi bajod van??
2010. jan. 10. 13:07
 3/6 anonim ***** válasza:

Nekem semmi bajom sincs. Neked van problémád a magyar nyelvtannal.

Tudnák?! Akkor miért nem írtad inkább azt, hogy tudnákolnék?

TUDNÉK!!! Így írjuk helyesen.

2010. jan. 10. 15:00
 4/6 A kérdező kommentje:

mind kettő helyes a tudnák és tudnék is

Ugyanúgy mint az innák és innék.

Nyelvtanból és helyesírásból jó vagyok úgyhogy nem kell osztogatni :)

Amúgy ha a kérdésre nem tudsz válaszolni nem is érdemes írni csak úgy mondom...

2010. jan. 12. 18:57
 5/6 anonim ***** válasza:

Senki nem írt neked, rajtam kívül. Én sem írtam volna, csak szúrja a szemem, a tudatlanság.

Nem is tennák rád több megjegyzést....vagy tennék?

Bocsánatot kérnák tőled!

2010. jan. 13. 19:24
 6/6 A kérdező kommentje:

na álljon meg a menet... Azt egy szóval sem mondtam hogy minden szónál érvényes. Íme néhány válaszoló válasza egy pont -nák, -nék végződéssel feltett kérdéshez!!

A magyarban az az általános szabály, hogy mély hangrendú szóhoz mély hangrendű rag jár, s magas hangrendúhöz meg magas.

"Aludnák"-ot mondanak "aludnék" helyett, mert éppen az "aludnák" a logikus, hiszen ez a szabályos hangrend-szempontból.

ha azt mondod, hogy pl írnák, akkor az feltételes mód, tárgyas alakban, t/3, tehát: Ők írnák a beszédet estére. ha írnék, akkor feltételes mód, alanyi alak, e/1, tehát: Írnék valamit, de nem tudom, mit. oké, kicsit értelmetlen, de remélem megértetted.

Az eredeti feltételes módú ikes ragozás - ami ma már gyakorlatilag teljesen megszűnt, hiszen a mai nyelvhasználat az ikes igéket is iktelenül ragozza feltételes módban - alakja nagyon hasonló a nákozód alakhoz!

Alszik feltételes módban (jelen idő, alanyi ragozás), ikes ragozás:

e. sz. 1. sz.: aludnám

e. sz. 3. sz.: aludnék.

Az "aludnám" szabályos ikes alak szintén kitatott az "aludnák" alakra!

Tehát valójában mindkettőnknek igaza van. Mert a -nák ( bár régies) de még használatban van, és a -nék ugyanúgy megfelelő. Nem szeretnék veled és senki mással veszekedni.:)

Ha véletlen olyan hangnemben írtím akkor bocsi de tényleg mindkettő helyes. :)

2010. jan. 14. 14:48

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!