Ha az interneten található összes szöveg-, kép-, hang- és videoállományt lementenénk, mekkora lenne a méretük nagyjából?
Szerintem több ezermilliárd petabájt.Gondolj csak bele, mennyi hatalmas weboldal működik, amihez képest egy magyar megaoldal, mint az Origo,vagy az Index csak porszem.
Miért kérded?
Az interneten fellelhető összes adatmennyiséget nehéz lenne megbecsülni. Pl. hogy nekem van-e egy kívülről elérhető szerverem a gépemen, azt senki nem fogja tudni. Vagy ha valaki elindít egy torrent klienst, maga is szerverré válik. Számos titkosított protokoll van, VPN, ami a neten megy keresztül, de nem csak bizonyos emberek érhetik el. Tehát nagyon nehéz megítélni, hogy mekkora adatmennyiséget jelent a teljes net. Csak a Youtube videók összesen majdnem egymillió terrabájtot foglalnának. Láttam olyan felmérést, mely szerint a neten található anyagok összessége úgy 500 millió terrabájt körül van, pedig ez úgy öt éves adat. Ha ez igaz, mára ez kb. 3 milliárd terrabájt körül mozoghat.
Az összes forgalmazott adatot már jobban lehet valamennyivel mérni, becsülni. Ez olyan 4 milliárd terrabájt körülire saccolják évente. Ez az érték úgy kétévente duplázódik meg.
#1-es: Kíváncsiságból kérdeztem. Tegnap délelőtt videókat töltöttem le a számítógépre, amikor egyszercsak kiírta a rendszer, hogy nincs több szabad memória. "Fenébe, pedig nincs is ezeknek olyan nagy méretük! Bezzeg az a sokminden, ami az interneten forog, azoknak mekkora lehet már a méretük?" Innen jött a kérdés :)
Köszönöm mindkettőtök hasznos válaszát!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!