Mi van akkor ha veszélyben vagyok felhívom a 112-őt, de nem tudok beszélni?
Ahogy olvasom a bűnügyi híreket sokszor elgondolgondolkodom azon, vajon én ha áldozat lennék, hasonló helyzetben mit tennék.
Az Origón olvastam, hogy egy háromszemélyes bulin két férfi egy nő volt jelen, az egyik férfi fegyverrel kényszerítette a másik kettőt. Ebben a helyzetben tegyük fel, hogy rám tartják a fegyvert. Rezzenéstelenül kiveszem a telefont a zsebemből és felhívom a 112-őt. Ekkor elhangzik, hogy "Ön a segélyhívót hívta, kérem várjon!" Majd bejelentkezik a diszpécser. Mivel félek, hogy elsül a fegyver nem fogom a telefont az arcomhoz emelni, ezért hangosan megkérem többször a támadót, hogy kérem ne lőjjön le. Ezután sem teszem le várok, hogy beazonosítsanak. De vajon meg tudnak találni a telefonhívás alapján? Mekkora hatósugárban fognak keresni, mi van ha tömbházról van szó? Vajon kijön ezek után a rendőrség? Ha igen, meddig kell engedelmeskedni a támadónak, hogy húzzam az időt?
Ifjú lehetsz nagyon, s a filmek is erősen hatnak rád.
Húsz méteres pontossággal be tudják azonosítani a mobilod helyét. A 112 működését nem ismerem, de nem gondolnám, hogy ma rosszabb lenne a helyzet, mint a 60-as években. Mármint a hozzáállás. A régi vonalas világban a mentők, tűzoltók, rendőrök azonosítani tudták a számot, s az alapján a helyet. Ez utóbbi nyilván nem lehetett nagy kunszt, lévén fix.
Ami a lényeg: általában a hívó fél tudta bontani a vonalat. A segélyhívóknál fordítva volt. (Azért írok régi dolgokról, mert ezt biztosan tudom, s ehhez képest próbálok következtetni.) Tehát anno ha a hívó idő előtt letette, a vonal akkor is élő maradt a segélyszámok esetében. És minden hívásra kimentek.
Felteszem, ma is így van. Nem lenne szabad másképpen lennie. A pontos hely, esemény stb. gyorsítja a folyamatot, de nélküle is elvannak.
Ami a sztorit illeti, nagyon naiv. Rezzenéstelenül... már ez nem lehetséges. Ha rád fognak egy fegyvert, TEK-es, vagy bármilyen más extrém kiképzéssel is össze kakilod magad, nem telefonálgatsz senkinek. Nem is lenne rá módod, mert ha addig csak fenyegettek, a telefonodhoz már élve nem tudnál érni.
Nem vagyok én olyan biztos ebben. Mármint abban, hogy annyira megijednék a helyzettől, hogy nem keresnék kiutat. Ha már lepergett előttem életem filmje, és fiatalságom miatt nagyon rövid és amúgy is unalmas, akkor már minden mindegy alapon elkezdek hősködni. Ha vége akkor vége, de legalább megpróbáltam.
Viszont ezzel a néhány méteres pontossággal nem értek egyet. Lehetetlenség lenne egy telefont így bemérni, ehhez nagyon sok feltételnek kell teljesülnie. Én olyan 100m-es pontosságot gyanítok, és magasságmérés nélkül. Ami azt jelenti, hogy egy panellakással teletűzdelt helyen ott állnak az utcán és fogalmuk sincs hogy melyik tömbben melyik lakásban lehet.
Szeretnélek emlékeztetni, hogy fenn a zöld mezőben azt írtam, hogy buli volt, ahol előkerült egy fegyver. Labilis személyiség lehet, nincsen semmilyen kiképzése, csak egyszerűen eldurrant az agya és félő, hogy meghúzza a ravaszt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!