Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Egyéb kérdések » A matek érettségin nem értem...

A matek érettségin nem értem el a 25%os ponthatárt sem.14 pontom lett. Mehetek szóbelire. A. tételt megkaptam és a következő feladtaban szeretnék segitséget kérni. A 2x + y=7 egyenletű egyenes hol metszi az x és y tengelyt? ,

Figyelt kérdés
2014. jún. 6. 21:13
 1/3 anonim ***** válasza:
100%

a y tengelyt a 7esnél metszi.

a 2x az azthiszem az,hogy jobbra mész egyet kettőt föl(mert 2x) és akkor az a meredeksége(?)

de azért kérdezz utána,nem biztos,hogy jót mondtam.

2014. jún. 6. 22:00
 2/3 anonim válasza:

Próbálom érthetően elmondani, hogyan kell.

Először nézzük az x tengelyt. Ha az x tengelyt metszi, akkor az y=0. Ezt behelyettesíted a 2x+y=7 egyenletbe, vagyis 2x+0=7, ebből pedig x=3,5.

Ha pedig az y tengellyel való metszés a kérdés, akkor az x tengelyt a 0-nál metszi(x=0). Ezt behelyettesíted az egyenletbe. 2*0+y=7, azaz y=7.

(Egy másik megoldás a grafikus mód, de ezt így nehéz elmagyarázni. A lényege, hogy a 2x+y=7 egyenletet y-ra rendezed így: y=7-2x. A 7-et az y-tengelyen veszed fel, onnan balra egyet és 2-t lefelé lépsz, és ha jól dolgoztál, összekötve a pontokat kijönnek ugyanazok az eredmények)

Remélem tudtam segíteni. És sok sikert a szóbelihez! :)

2014. jún. 7. 15:41
 3/3 anonim válasza:
Na, sikerült elírnom: a grafikusnál JOBBRA lépsz egyet és lefelé kettőt. Bocsi az elírásért, folyton keverem a jobb-balt.
2014. jún. 7. 15:43

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!