Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Egyéb kérdések » Az gáz ha 23 évesen szakmával...

Az gáz ha 23 évesen szakmával meg érettségivel 49 ezres közmunkára kell mennem nem szégyen?

Figyelt kérdés
2014. jún. 3. 07:33
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:

Persze, más kategória a szellemi munka és a fizikai munka. Nem akarok vitát szítani, de azért megnézném, hogy mi lenne az eredménye, ha egy tanár és egy fizikai munkás pár napra munkakört cserélne. Nyilván a gyártósor után felüdülés lenne "csak pár órát beszélni", na de vajon el tudná végezni jól?

Tudod, nem csak fizikailag lehet megszakadni.

Én sem akarom túlmisztifikálni a tanári pályát, meg mondjuk tényleg van sok köztük, aki egyáltalán nem nevezhető pedagógusnak. (De mondom, építkezésen is láttam már órákig lazsálni munkásokat, szóval ne tekintsük a tanári pálya kiváltságának, hogy van pár nem oda való.)

De tudod, amit csinálsz, kb olyan, mint amikor az apáca beszél a szexről. Annyit tudsz a tanári pályáról, amit a betanított munkás haverjaid látnak belőle. (Ami valljuk be, nem sok.) Én már dolgoztam gyárban, igaz, nem sok ideig, de tudom, milyen az. Neked viszont láthatóan fogalmad sincs semmiről, még csak úgy hozzávetőlegesen a munkaidejükről sem. Akkor miről beszélsz?

Persze, szidni másokat bárki tud. Akkor miért nem lettél tanár, ha szerinted az annyira jó és laza dolog? Vagy a gyári munkás haverjaid? (Ja, mert hogy oda kellettek volna bizonyos képességek, még ebben a nem túl magas színvonalú tanárképzésben is?)

2014. jún. 3. 16:53
 12/16 anonim ***** válasza:

Mellesleg tudod, nem csak az a munka, amikor a gyártósor mellett robotolsz. Nem csak abban lehet ám elfáradni.

Persze, aki tényadatok híján csak a saját elmeszüleményére támaszkodik... Az állításaid kb. olyanok, mint ha én azt mondanám, hogy "nehogy már a gyári munkás haverjaid panaszkodjanak, hiszen azok semmit nem csinálnak". Nem, ne értsd félre, nem ezt mondom, ez csupán analógia volt a te hozzáállásodra.

Nem fogom neked kifejteni, hogy egy átlagos becsületes tanár egy hete miből áll, de egyszer ezt tételesen levezettem, és 50 munkaóra jött ki.

Továbbá azért azt a 80-90 ezret, amit eddig egy tanár kapott, ne tekintsük már a gazdagság csúcsának! Ahhoz képest, hogy tetszik vagy nem, tudásban pár szinttel a betanított munkások fölött áll, és akkor arról, hogy 5 évet és tekintélyes mennyiségű pénzt elvittek a tanulmányai, már ne is beszéljünk.

2014. jún. 3. 16:58
 13/16 anonim ***** válasza:
50%

Hagyjad, szemmel láthatóan csak azért ír, hogy provokáljon.

Ha neki annyit kellene dolgozni, mint egy tanárnak, egy hét után sírva könyörögne, hogy gyári munkás lehessen. Megtudná, milyen, amikor a munkahelyről kilépve nem ér véget a munka, mert este 8-ig még a másnapi óravázlaton agyal, meg azon, hogy még a legh*lyébb gyerekből is kicsikarjon egy kettest.

2014. jún. 3. 17:03
 14/16 anonim ***** válasza:
49%
Kedves, agyon iskolázott válaszadók. Nem vagyok gyártó sori munkás, lehettem volna tanár is, de továbbtanultam, mert nekem nem kellett az hogy kegyelem 2esekkel átrugdosva kapjak egy diplomát. Az a sok pénz, amiről írsz, na az az, amit a gyártósoron kerestem meg éjszakánként, miközben nappal tanultam, és nincsenek nagy haverjaim, akiket szépen belegondolsz a történetbe, (talán irodalom tanár vagy?), hanem pont a tanár ismerőseimről beszéltem. volt szerencsém együtt lenni órán olyan tanár jelöltekkel, akik kvantummechanika feladat megoldás közben a másodfokú egyenlet megoldóképletét nem tudták. tudom, borzalmas a tanár munka, ezért lesz a legtöbbjük alkoholista (fájó pontra tapintottam?), aki nem annak pedig vígan van ideje mellette a vállalkozását csinálgatni, idióta hobbiknak élni, vagy politizálni. lehet csak a saját munkájukra kéne koncentrálni és nem lenne az olyan tragikus.. az a 90 ezer forint pedig messze áll a valóságtól, ha jól tudom az egyetemet végzett tanárok bruttó fizetése 170-180 ezer forint, és a korral csak egyre több lesz... amiből 120at kézhez kap. Más családban a 2 családfő keres annyit
2014. jún. 3. 17:51
 15/16 anonim ***** válasza:

Azért megtisztelnél engem is, és a valóban pedagógusoknak nevezhető tanárokat is azzal, ha nem pár valóban tehetségtelen, oda nem illő hulladék alapján ítélnéd meg a teljes tanár társadalmat.

Nekem is volt olyan magyartanárom, aki 3 év alatt egyetlen egyszer sem tudott hibátlanul verset FELOLVASNI. Volt olyan angoltanárom, akinél még egy tízéves, aki megpróbálja az angol kiejtést utánozni, az is helyesebben ejti ki az angol szavakat. Volt szerencsém tanárképzőn egy csoportba kerülni olyan leendő matektanárral, akinek nem ment az osztás. Szintén volt "szerencsém" olyan leendő infótanár csoporttársakhoz, akiknek még egy egyszerű telepítés is gondot okozott, de volt, akinek még az Excel sem ment.

Volt olyan, aki pedig pedagógiailag volt nulla.

Igen, sajnos borzasztóan alacsonyak a felvételi követelmények, és alig van szeleció, de ha van is, akkor sem a valóban szükséges szempontok alapján szórják ki az embereket.

Sok a hulladék tényleg, de azért a többség nem ilyen. Meg talán nem túl extrém elvárás, hogy egy adott szakmában dolgozókat azok alapján ítéljünk meg, akik valóban dolgoznak is, és ne pár deviáns alapján.

A bérezésről meg annyit, hogy ez nem hit kérdése, utána lehet nézni a közalkalmazotti bértáblának. (Csak a pontosság kedvéért, előző hozzászólásaimban a "pedagógus életpálya modell" bevezetése előtti, múlt tanávi fizetésekről beszéltem.) A kezdő tanári fizetés 122 ezer bruttó volt, amiből ha az adókat és egyebeket levonod, még 90 ezer sem jön ki. Konkrétan első két évemben 74 ezer volt a nettóm, +12 ezer forint kajajegy. (Ez nekem sehogy nem jön ki 120 ezerre.) Aztán amikor osztályfőnök lettem, akkor VISZONYLAG szépen kerestem, a túlórákkal és a pótlékokkal együtt pont elértem a százezret, + 6 ezer forint kajajegy. Arról, hogy mennyire volt kimerítő, inkább ne beszéljünk. (Nem, nem tapintottál fájó pontra, nem lettem alkoholista.) Aztán az iskolabezárási és létszámleépítési folyamatok miatt kénytelen voltam váltani, különböző fizikai munkákat végeztem egyszerűsített foglalkoztatásban, ami nem egy aranybánya, de nagyságrendekkel stresszmentesebb volt, mint a tanári állás. Mellette elkezdtem egy OKJ-t, mert tudtam, hogy bölcsebb dolog más pálya után nézni.

Aztán csak úgy hozta a sors, hogy rábeszéltek egy határozott idejű tanári állásra, egy évre. Ez a múlt évben volt, a nettóm pedig 82 ezer forint volt. (Igen, ha belegondolok, az a 90 ezer tényleg messze áll a valóságtól, csak nem olyan értelemben, ahogy te gondoltad.) A munkaszerződés lejártával megköszöntem szépen a lehetőséget, és inkább elmentem informatikusnak. Egyelőre közalkalmazottként, szóval a keresetem most sincs az egekben, de innen minimális önképzéssel nagyon fényes jövő áll előttem, másrészt meg összehasonlíthatatlanul nyugisabb munka, mint pedagógusnak lenni.

Aztán hogy te mit hiszel, az már hidegen hagy. Én is mondhatnám, hogy nem hiszem el, hogy te továbbtanultál, és magad teremtetted elő rá a forrásokat, de nem teszem, mert - veled ellentétben - nekem nem az az első gondolatom - mindenféle utánajárás nélkül -, hogy a másik biztos hazudik.

2014. jún. 3. 23:11
 16/16 anonim ***** válasza:

Az a legnagyobb baj, hogy mi most erről vitázunk, mert itt tart az ország. Ha olyan keresetünk lenne, amiből meg lehetne élni, talán sohasem kezdtünk volna bele. Édesanyám közel 15 éve ugyan annyit keres, szinte ugyan abba a munkakörben, csak az árak triplázódtak meg azóta... Én nem azért tanultam, hogy külföldre menjek és más ország arassa le azokat a babérokat amiket én szerzek. Most csak 1 jól ismert vicc jut az eszembe:

Obama: nálunk egy átlagos munkás keres 3000 dollárt, 700-ból meg lehet élni, és nem érdekel mire költi a maradék 2300-at.

Merkel: nálunk egy átlagos munkás keres 2000 eurot, 600-ból meg lehet élni, és nem érdekel mire kökti a maradék 1400-at.

Orbán: nálunk egy átlagos munkás keres 90000 forintot, 150000-ből meg lehet élni, és nem érdekel honnan teremti elő a maradék 60000-t.

2014. jún. 3. 23:27
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!