Egri csillagok:1. Miért eszik az aga az ujjával? 2. Miért nem tesznek krumplit a paprikásba? 3. Milyen török ételek, elkészítését tanította meg Tulipán? 4. Miért halvacsorát ad Dobó pénteken?
1./ az ujjal való evés pl. az araboknál még napjainkban is szokás. (ízlés kérdése)
2./ Amerika felfedezése:1492. A burgonya kb. 100 év elteltével került Európába. M.O.-ra viszont csak a VIII. végén kerül be Mária Teréziának és II. Józsefnek köszönhetően. Abban sem vagyok biztos, hogy abban az időben paprikást tudtak főzni, mert a paprika szintén amerikai növény. Paprikávak kapcsolatos első ításos emlékünk:1570 - ebben is csak virágoskerti dísznövénykét emlegették. Ha jól tudom főzésre csak az 1600-as évek közepétől használjuk.
4./ katolikus vallás napjainkban is tiltja pénteken és egyéb böjti napokon a hús fogyasztását, egyedül a halhús fogyasztása engedélyezett. Másik része: akkoriban M.O.-n hihetetlenül nagy a halbőség. Pl. Galeotti (kis írói túlzással) így ír: a Tiszának 1/3 része hal és 2/3 része víz.....
A burgonyával kapcsolatosan még valami eszembe jutott:
Igaz történet? vagy csak anekdóta?
Magyar paraszt az új dolgok bevezetésétől mindig félt, ezért az ingyenbe kapott burgonyát sem vetette el. Mária Terézia erőszak helyett a M.O.-i birtokain sok krumpit termesztett, amit katonasággal őriztetet. Utasításba adta a katonáknak, hogy az őrzés csak felületes, látszólagos legyen. A lopás az viszont kunsztnak számított, így a parasztok el kezték lopdosi - és fokozatosan megszeretni a krumplit. Úgy látszik, Mária Terézia jó pszihológus is volt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!