Miért van tele, az internet, mindenféle idegesítő, bosszantó reklámokkal? És miért vagyok Én köteles, ezt megtűrni, pláne hogy még fizetek is a netért? És hogyan szabadulhatok meg, a reklámoktól?
"És miért vagyok Én köteles, ezt megtűrni, pláne hogy még fizetek is a netért?"
Az internetszolgáltatónak fizetsz, ezzel fedezed a hálózata, infrastruktúrája üzemeltetését, fejlesztését.
A reklámokból az általad meglátogatott weboldalnak van bevétele, nem az internetszolgáltatónak! Sok nagy látogatottságú weboldal azért tudja "ingyen" adni a szolgáltatását, mert reklámokat jelenít meg. Ezek az oldalak abból tartják fenn magukat, hogy harmadik felek fizetnek nekik a weboldalukon megjelentetett hírdetések után.
"És hogyan szabadulhatok meg, a reklámoktól?"
Több lehetőséged is van.
- Tiltsd le a beépülő elemeket (pl. Flash Player), az animált képek megjelenítését, illetve a JavaScript kódok futtatását. Csak azokon az oldalakon engedélyezd őket, ahol szükséges.
- Használj valamilyen reklámblokkolót (pl. AdBlock)
- Gyanús nekem, hogy esetedben a túlzottan agresszív reklámokért egy böngészőbővítmény a felelős. Kezd el sorra egymás után eltávolítani a bővítményeket, toolbarokat, stb.
Egy kis érdekesség:
"A Google Chrome automatikusan, észrevétlenül (felhasználói beavatkozás nélkül) frissíti a háttérben a feltelepített és engedélyezett kiegészítőket. Ha az adott kiegészítő fejlesztője bármikor kiad hozzá egy frissítést, az megjelenik a kiegészítőt használó összes felhasználó gépén. Ha egy friss verzió új jogokat kér, ahhoz sem kell a felhasználónak beavatkoznia! Mivel a kiegészítők a böngészőn belül bármilyen kódot képesek futtatni, gyakorlatilag minden egyes kiegészítő feltelepítésével a fejlesztőnek engedélyt adunk arra, hogy bármilyen új kódot futtasson kedvére a mi számítógépünkön. A különös kockázatot az jelenti, hogy a kiegészítők tulajdonjoga a telepítésekkel együtt átadható, eladható. Ha valakinek van egy webes eszköze, ami 100 ezer felhasználót meggyőzött, akkor megteheti, hogy a kiegészítőt eladja valaki másnak. Az új tulajdonos ezután akár teljesen át is szabhatja a kiegészítőt, de ez túl feltűnő lenne, hamar kibújna a szög a zsákból. Ehelyett többször előforduló gyakorlattá vált, hogy a megvásárolt, egyébként semleges funkcionalitású kiegészítőhöz valamilyen spamterjesztő, reklámmegjelenítő kód tapad. A felhasználó azt fogja észrevenni, hogy reklámok jelennek meg bizonyos weboldalakon vagy akár mindenhol, de az nem lesz világos számára, hogy ez pontosan melyik kiegészítőn keresztül történik. Az eredeti funkció és a spamek között nem látható logikai kapcsolat. Rosszabb esetben felhasználói adatok lopására is lehet használni a kiegészítőket, hiszen vannak olyan jogosultságok, amivel a böngészőn belül minden adathoz és minden adatmezőhöz hozzáférés szerezhető. A rosszindulatú kiegészítőket nehéz fülön csípni, kifejezetten nehéz azonosítani őket. A felhasználó számára mindössze az tűnik fel, hogy a weboldalakon megjelenő hirdetések egyre tolakodóbbak és egyre több kezd el automatikusan hangot lejátszani. Ha valaki elég ravasz, akkor esetleg ellenőrzi a legutóbb feltelepített programokat és kiegészítőket, de arra szinte senki nem gondolna, hogy egy hosszú ideje (és még most is) jól működő kiegészítő automatikus frissítése okozza a gondot.
Ráadásul hiába telepíti valaki újra az operációs rendszerét vagy a böngészőt, a Chrome-bejelentkezésnek köszönhetően a kiegészítők ugyanúgy visszakerülnek, így a reklámok is, arról nem is beszélve, hogy ugyanez érvényes minden egyes számítógépre, amit szinkronizálva használunk."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!