Melyik Igaz, és melyik hamis?
a, A tégla által kifejtett nyomás változik,ha a téglát különböző lapjaira fektetjük.
b,Ha a hegy tetejéről lemegyünk a völgybe,akkor a légnyomás csökken.
c,Az úszó test a saját súlyával egyenlő súlyú folyadékot szorít ki.
d,A folyadék nedvesítő,ha az üveg és a folyadék részecskéi között kisebb a vonzóerő,mint a folyadék részecskéi között.
a, Igaz, de csak ha változtatjuk a nyomásvizsgálat során vizsgált terület nagyságát, tehát ha a kisebb oldalára fektetjük a téglát és azt nézzük, hogy a lefedett területen belül egy ponton mekkora nyomás, akkor nagyobb a nyomás, viszont ha a tégla mindenkori nyomóerejét nézzük, akkor az változatlan.
b, Hamis, minél magasabbra megyünk annál kevesebb levegőmolekulát találunk, így a nyomás csökken.
c, Hamis, nem a súllyal függ össze, hanem a térfogattal, ha az a test belül teljesen üres lenne, akkor könnyebb lenne, de ugyanannyi vizet szorítana ki, mert a térfogata nem változna.
d, Hamis, pont fordítva logikus. (de ebben nem vagyok biztos, mert nem biztos, hogy jól értem a példát, de szerintem pont, hogy a nagyobb vonzóerő biztosítja, hogy együtt maradjanak a részecskék, ami elengedhetetlen a nedvesedéshez)
#2 #3
Nekem az a gyanús a magyarázatotokban, hogy idegen dolgokról beszéltek. Idekeveritek a térfogatot. De a térfogat nem is szerepel a kérdésben. A kérdés kizárólag a súlyra vonatkozik. A test súlya. És a kiszorított víz súlya.
Engem érdekelne a levezetésed. Az enyém ez:
Vegyünk egy teli ásványvizet palackot, meg egy üreset(mindkettő palack légmentesen le van zárva). Első súlya 1.5 kg a másodiké meg 0.1 kg. De ugyanannyi vizet szorítanak ki, ugyanakkora súlyú vizet szorítanak ki, mert a térfogatuk azonos.
Ja már értem mi a trükk, az hogy nem merül el a vízben, hanem úszik rajta, és így valóban a saját súlyának megfelelő vizet szorítja ki.
Tehát amikor valami úszik, akkor az egy erős korlátozást jelent, hogy mi lehet az a test, mert az csak olyan test lehet, aminek a sűrűsége kisebb, mint a folyadék, és nagyobb, mint ami a felső rétegé, adott esetben a levegőé.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!