Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Egyéb kérdések » Melyik Igaz, és melyik hamis?

Melyik Igaz, és melyik hamis?

Figyelt kérdés

a, A tégla által kifejtett nyomás változik,ha a téglát különböző lapjaira fektetjük.

b,Ha a hegy tetejéről lemegyünk a völgybe,akkor a légnyomás csökken.

c,Az úszó test a saját súlyával egyenlő súlyú folyadékot szorít ki.

d,A folyadék nedvesítő,ha az üveg és a folyadék részecskéi között kisebb a vonzóerő,mint a folyadék részecskéi között.

2014. máj. 4. 16:31
 1/9 anonim ***** válasza:

a, Igaz, de csak ha változtatjuk a nyomásvizsgálat során vizsgált terület nagyságát, tehát ha a kisebb oldalára fektetjük a téglát és azt nézzük, hogy a lefedett területen belül egy ponton mekkora nyomás, akkor nagyobb a nyomás, viszont ha a tégla mindenkori nyomóerejét nézzük, akkor az változatlan.

b, Hamis, minél magasabbra megyünk annál kevesebb levegőmolekulát találunk, így a nyomás csökken.

c, Hamis, nem a súllyal függ össze, hanem a térfogattal, ha az a test belül teljesen üres lenne, akkor könnyebb lenne, de ugyanannyi vizet szorítana ki, mert a térfogata nem változna.

d, Hamis, pont fordítva logikus. (de ebben nem vagyok biztos, mert nem biztos, hogy jól értem a példát, de szerintem pont, hogy a nagyobb vonzóerő biztosítja, hogy együtt maradjanak a részecskék, ami elengedhetetlen a nedvesedéshez)

2014. máj. 4. 21:04
 2/9 Tom Benko ***** válasza:
C iagz.
2014. máj. 5. 14:01
 3/9 Hominida ***** válasza:
C) igaz. Ha az 1 cm³ térfogatú jégkocka sűrűsége 90%-a a víz sűrűségének, akkor a súlya 0,9 cm³ víz súlyával egyenlő. Ezért 0,9 cm³ térfogatú kiszorított víz tart vele egyensúlyt, ami a kocka térfogatának 90%-a.
2014. máj. 5. 18:35
 4/9 anonim ***** válasza:

#2 #3

Nekem az a gyanús a magyarázatotokban, hogy idegen dolgokról beszéltek. Idekeveritek a térfogatot. De a térfogat nem is szerepel a kérdésben. A kérdés kizárólag a súlyra vonatkozik. A test súlya. És a kiszorított víz súlya.

2014. máj. 5. 19:30
 5/9 anonim ***** válasza:
*Helyesbítek, csak #3-as magyarázta meg, a #2-esről csak feltételezem, hogy ugyanilyen alapon gondolkozott.
2014. máj. 5. 19:31
 6/9 Tom Benko ***** válasza:
Az volt a kérdés, igaz-e. Erre válaszoltam. Aki meg a térfogatot hiányolja, annak üzenem, hogy a sűrűség teremt kapcsolatot a tömeg és a térfogat között. Ha érdekli, szóljon, és le is vezetem.
2014. máj. 6. 08:49
 7/9 anonim ***** válasza:

Engem érdekelne a levezetésed. Az enyém ez:

Vegyünk egy teli ásványvizet palackot, meg egy üreset(mindkettő palack légmentesen le van zárva). Első súlya 1.5 kg a másodiké meg 0.1 kg. De ugyanannyi vizet szorítanak ki, ugyanakkora súlyú vizet szorítanak ki, mert a térfogatuk azonos.

2014. máj. 6. 09:04
 8/9 anonim ***** válasza:

Ja már értem mi a trükk, az hogy nem merül el a vízben, hanem úszik rajta, és így valóban a saját súlyának megfelelő vizet szorítja ki.

Tehát amikor valami úszik, akkor az egy erős korlátozást jelent, hogy mi lehet az a test, mert az csak olyan test lehet, aminek a sűrűsége kisebb, mint a folyadék, és nagyobb, mint ami a felső rétegé, adott esetben a levegőé.

2014. máj. 6. 09:55
 9/9 Tom Benko ***** válasza:
Így van. A testre mindig akkora felhajtóerő hat, amennyi vizet kiszorít. Ha ez az erő megegyezik a test súlyával, akkor statikus helyzetbe kerül, úszik vagy lebeg, a bemerülés mértékétől függően.
2014. máj. 7. 08:48

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!