Mi a déja veu (bocs ha rosszül írtam)?
Szép válasz... jóllehet olyanok is beszámolnak deja vu tapasztalataikról, akiknek csak az egyik szemük műkszik.
Van egy olyan is, hogy... nah ez hosszú lesz.
Tehát... a szem mindent lát. Ténylegesen is, sőt az információkat el is küldi az agynak méghozzá tökéletes aprólékossággal. Ha egy lövedék elrepül a szemed előtt, azt is részletesen, 'kikockázva' elküldi. Az agy azonban nem képes minden egyes infot a tudatosság szintjén feldolgozni.
Most tegyük félre picit ezt (visszatérünk majd rá), és nézzük meg az absztrakt képzeleti gondolkodást. Ez az agyi művelet egyedül az emberre jellemző. Gondolkodásunk egy része vizuális jellegű. Megesik, hogy előveszünk valami régi dolgot (eseményt, tárgyat, személyt stb.), vagy annak egy részét, és képzeletben úgy gondolkodunk el róla (a pszichológia úgy mondja: műveleteket végzünk el rajta), mintha valódi észlelet lenne.
Itt most elkezdhetném kísérletek egész sorát felidézni, most mégis legyen elég az eredmény: a képzelet és észlelés közötti kapcsolat abban áll, hogy a két funkciót azonos agyi területek végzik. A képzeleti gondolkodás által realizált érzékletet úgy regisztrálja az agy, mint valós észleletet.
Itt most visszaértem ahhoz a részhez, amit egy picit fent félretettünk.
A képzeleti gondolkodás meglehetősen felületes. Sok összefüggéstelen (tehát nem tudatosuló) észlelet is keletkezik, ami tárolódik ugyan, de szinte soha nem tudatosul... kivéve...
Kivéve akkor, ha az agy egy olyan tudatos észlelettel találkozik, amit össze tud párosítani egy régi, nem tudatosult emlékmorzsával.
A deja vu valóban egy hibás agyi működés... nevezhetnénk bug-nak is, de csak ebben az értelemben.
Ps.: igyekeztem érthető lenni, ezért butítottam egy picit a magyarázatot.
A deja vu egy törés a Mátrixban. Vigyázz, mert a közeledben vannak az ügynökök!
(Neonak van deja vu-je, amikor a fekete macska kétszer megy át az ajtóban :D)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!