Melyik a legjobb gáz-spray?
Érdekelne, hogy legálisan hordhatok-e gáz-spray-t magamnál?
Melyiket ajánlanátok? Önvédelmi célból kellene, mert már többször belém kötöttek, és fizikumilag nem vagyok egy terminátor:).
A gázspraykről alapvetően két információ a lényeges:
-az űrtartalma
-a hatóanyaga
-a kijövő anyag halmazállapota
Közterületen legálisan maximum 20 mg hatóanyagtartalmú gáspray lehet nálad. Boltba vehetsz 50, 80, 100 vagy még több mg űrtartalmút, de azt ELVILEG nem hordhatod az utcán
Hatóanyag: Négy létezik: CR, CS, PV, CN
CN: A legkevésbé hatékony
CS: Ez a hagyományos könnygáz. Lehet vele kezdeni már valamit, de van jobb is spraybe.
PV: Ez a paprika. Ilyen nem lehet nálad közterületen ELVILEG, de nagyon hatékony.
CR: Ennek rákot okozó mellékhatása és tartós látáskárosodást okozó hatása is lehet. Ez a legjobb :)
Vannak még kevert anyagú gázspray-k. Tehát amikor több hatóanyag van összekeverve egy palackban, van pl. CR-PV töltetű is.
Halmazállapot: Ez nem annyira lényeg. Van olyan gázspray, ami egy gázfelhőt lő ki (mint a budi illatosító, vagy a dezodor). Ennek a neve FOG. És van olyan, ami meg egyfajta borotvahab-szerű anyagot spriccel ki magából (GEL). Ez azért jó, mert zárt térben (épületben) is lehet használni saját magad veszélyeztetése nélkül. A FOG elterjedtebb és szerintem a FOG a jobb, mert a GEL-lel célozni is kell (mindenképpen a habnak lehetőleg szemet kell érnie).
A FOG-ot gondolom el tudod képzelni, meg lejjebb majd látod is, de itt egy videó a GEL működési (spriccelési) elvéről:
http://www.youtube.com/watch?v=surojba7m88
Szabályosan közterületen csak maximum 20 mg töltőtömegű és NEM PV típusú gázspray lehet nálad.
De a VALÓSÁG az, hogy senki nem nézi. A rendőrök sosem ellenőrzik, meg ilyenek. Engedély nem kell hozzá. 1 spray jellemzően 1500-3000 forintba kerül.
Nálam TW-100 nevű 20 mg-os PV spray szokott lenni, abból is általában 2 db. 1 a gatyám zsebében és 1 a kabátom zsebében.
Mást eddig nem használtam, ezt nagyon jó hatásúnak tartom, ezt ajánlom mindenkinek is.
Van róla videó, hogy mennyi idő kifújni:
http://www.youtube.com/watch?v=dcGbnvK-ntM
És olyan videó is, ahol 6 gázspray hatótávolságát mérik le és ez is köztük van:
Asszem a legfontosabbakat besűrítettem.
Ja és még annyit, hogyha veszel, akkor ha 1-et akarsz hordani 2-t vegyél, ha 2-t, akkor meg 3-at. 1 sprayt fújj el te is gyakorlásképpen, hogy lásd milyen a valóságban fújni vele.
Bocs a helyesírási hibákért.
Szóval nem TW-100, hanem TW-1000. És nem kettő, hanem három információ van, ami alapján megkülönböztetjük a gázspray-ket.
Ja és még egyszer, hogyha veszel gázsprayt, akkor ne legyél szarrágó sóher semmiképpen. Mindenképpen vegyél egy sprayt csak azért, hogy próbaképpen kifújhasd. Ne azon az 1000 forinton akarj spórolni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!