Szerzői jogvédelem - fotók?
Nem. Semmi jogod nem általad készített fotók felhasználáséhoz, még a CC (Creative Commons)is szigorúan tiltja a commercial (vagyis üzleti) felhasználást. Minden egyes fotó/festmény/rajz után egyedi engedélyt kell kérned és jogdíjat kell fizetned, attól, hogy valaki feltöltötte a fotóját, attól azt még szerzői jog védi, az Ő szellemi terméke marad, megváltoztatni, sokszorosítani (letölteni), lemásolni, pláne nem újraközölni, máshova feltölteni, vagy egyéb formában felhasználni az engedélye nélkül TILOS! Egyébként a szerzői jog tudtommal elidegeníthetetlen, tehát ezen jogairól lemondani sem tud, megvásárolni is csak a felhasználási jogot tudod, magát a szerzői jogot nem. Az elévülési idő pedig azt hiszem 70év.
Bővebben:
Annyival egészíteném ki az előzőt, hogy még a magukat jogkövetőnek gondoló emberek is gyakran tévednek ezzel kapcsolatban. A leggyakoribb, hogy ami a neten van, az szabadon használható. A másik pedig, hogy a szerző alatt alkotóművészt értenek. De nem. A kérdésed is a te szerzeményed, az én válaszom is. Ugyanúgy védett, mint a novella.
Viszont a te esetedre érzésem szerint nem vonatkozik a fotó szerzői joga, mert a minta már nem azonos a fotóval.
Ezt nem tudom törvényhellyel alátámasztani, de így érzem.
Az viszont mindenképpen kérdés, hogy a szoftver licencelése megengedi-e a kereskedelmi célú felhasználást, s hogy ezért a termékeidért fizet-e valaki.
Igaz amiket írtak, de egyszerű a megoldása.
Miért nem vásárolsz jogtiszta fotókat a netről? Sokkal egyszerűbb, utána nem lesznek ilyen problémáid. Itockphotonál pár 1-2 USD-től indulnak a képek, rengeteg van, pl. Velencéről is. Én nagyon sokat vásároltam innen, utána megszűnik a kínlódás a neten összetúrt gagyi képekkel és nyugodtan alhatsz.
A másik verzió, hogy pl. Flickr-en keresel szimpatikus képet és írásban engedélyt kérsz a szerzőtől a felhasználásra, pontosan megírod neki, mire használnád. Ha megadja, akkor nyugodtan alhatsz. Ha pénzt kér érte, átgondolod, lehet, hogy megéri megvenni.
Csak halk, személyes megjegyzésem, hogy szerintem te vagy egyetlen gobelin tervező az országban, aki ezt a kérdést egyáltalán feltette valahol is :-).
Köszönöm a válaszokat!
Igen, lehet hogy az egyetlen tervező vagyok aki ezen elgondolkodik. Van FB-on egy tervező, aki minden képből ami a neten található képet csinál. Közben meg van egy ismert tervező pl a HAED (Haven and Earth Design) aki meg az összes művénél feltűnteti a kép szerzőjét és láthatóan megvásárolta a képet. Eltűnődtem a kontraszton :) és szeretnék ezzel foglalkozni úgy, hogy nyugodtan alszom, mert ami kevés kis pénzem lenne belőle, annak sokszorosát vinné el a bírság.
Érdekesek ezek az alternatív lehetőségek, amiket írtatok. Köszönöm!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!