Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Egyéb kérdések » Hogyan beszéljek művelten?

Hogyan beszéljek művelten?

Figyelt kérdés

Egy teljesen átlagos fiú vagyok és nem vagyok agyon iskolázott művelt ember, de viszont "mehactronikai technikus" a végzettségem. Hogyan tudnék a verbális kommunikációmba idegen szavakat beleépíteni. Mint pl. : Tolerancia--> toleráns. Nos, a tolerancia szó, hogy alakul át a beszédben toleránssá, mert ugyan is nem mondhatjuk valakinek azt, hogy " Legyünk egymással toleranciásak vagy toleranciás" ez hülyeség és értelmetlen, ezért jobb szó rá a toleráns. Mivé alakul át a tolerancia szó toleránssá vagy hogyan? Sajnos nem voltam jó nyelvtanból és nem tudom mi ennek az oka vagy mi alapján. De többi szónál is, hogy kell beépíteni mint pl.: anomália ezt, hogy kell betenni a beszédben? Hogyan tudnák ilyen szavakat beépíteni, mert elég sok idegen szavakat tudok csak nem tudom annak mit a következtetése mondatban hogyan kell foglalni. Szóval meg akarok kicsit művelten beszélni.

"Tiszteld s tanuld más mívelt népek nyelvét is...de soha ne feledd, miképpen idegen nyelveket tudni szép, a hazait pedig lehetségig mívelni kötelesség". Kölcsey Ferenc

2014. jan. 12. 14:12
 1/1 anonim ***** válasza:

A tolerancia egy főnév, a toleráns pedig melléknév. Nem kell egyébként idegen eredetű szavakat használnod, az sokkal inkább okoskodónak hat, mint műveltnek. Inkább azzal lenne érdemes foglalkoznod, hogy hogyan hagyd el a töltelékszavakat. Attól sem leszel művelt, ha száz évvel ezelőtti nyelvtant meg nyelvújításos, de a nyelve nem beépülsz szavakat használsz. Szerintem olvass klasszikus műveket, hallgass művészekkel készült interjúkat. Régen az iskolákban volt beszédgyakorlat. Néhányban ma is foglalkoznak irodalomóra keretein belül szónoklattal. Ha erről már lekéstél, akkor keress beszédtechnikai kurzusokat.

Pl. itt:

[link]

2014. jan. 12. 14:29

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!