Ez a Candida-gyógyászos reklám, miért azt írja, hogy a candida-gyógyászok gyűlölik ezt az embert? Amikor nem is egy ember van a képe, hanem egy nő!
Na látjátok, hogy csak nekem van igazam!
Itt ez az új reklám, ami már így szól; "Egy nő megbolondítja a fogorvosokat!"
Azt írja, hogy nő, nem azt hogy ember!
Valaki azt a szót használta egy nőre, hogy nő!
Neked van igazad!
Leborulunk a nagyságod előtt!
Használj AdBlock-ot!
Vagy vedd végre tudomásul, hogy az ember az emberi faj mindkét nemű tagjaira alkalmazható szó, az hogy egyesek kizárólag férfiakra használják, az ő dolguk.
"Vagy vedd végre tudomásul, hogy az ember az emberi faj mindkét nemű tagjaira alkalmazható szó, az hogy egyesek kizárólag férfiakra használják, az ő dolguk."
Manapság már így van, de azért jellemzőbb, hogy a férfiakra használjuk. "Az emberem otthon így meg úgy..." na ilyet csak nők szájából hallasz akik a férjükről beszélnek. Ilyen értelemben pl. még manapság is férfit jelent, mondhatsz akármit, hogy szerinted márpedig nem. :) Kizártnak tartom, hogy ugyanilyen kifejezéssel férfi szájából hallanád aki a feleségéről beszél!
" Ilyen értelemben pl. még manapság is férfit jelent, mondhatsz akármit, hogy szerinted márpedig nem."
Hányszor írjam még le, hogy egy szóval sem mondom, hogy senki sem használja ilyen értelemben. A kérdező egy konkrét reklámról kérdezte, hogy helyes-e. Mert szerinte nem az. Szerintem meg az. Pont.
Az pedig, hogy az ilyen szóhasználat szexista, az én privát véleményem.
Szexista :-D de szereted ezt a szót!
Es az, hogy nő vagy férfi az nem szexista? :-D az is szexista, mert szex=nem, szóval kifejezed a szóval a nemet.
Régiesen ember=férfi, némber=nő. Szexista igen, és akkor mi a baj?
Szerintem ez azért nem szexizmus, mert a szexizmus a férfiak vagy a nők hátrányos megkülönböztetését jelenti.
A férfiak például hátrányosan vannak megkülönböztetve, amikor a családjogi bíróságokon (ahol többnyire bírónők vannak) rendszerint ellenük döntenek egy gyermekelhelyezési perben.
(Más dolog, hogy az az ésszerű is, hogy a nő nevelje a gyereket.)
De van még rengeteg ennél sokkal gyakrabban előforduló, köznapibb szituáció. Például egy csomó szórakozóhelyre a nők ingyen mehetnek be, a férfiaknak meg fizetniük kell.
A nők például hátrányosan vannak megkülönböztetve a munkaerőpiac számos szegmensében.
(Más dolog, hogy az az ésszerű, hogy egy férfi vezesse a traktort.)
De most nem is ez a lényeg! Hanem az, hogy a megkülönböztetés önmagában még nem szexizmus, hiszen mindenki tudja, hogy vannak férfiak meg vannak nők, a férfiak erősek, a nők szépek stb...
A probléma ott van ha ez a megkülönböztetés hátrányos a férfiakra vagy a nőkre nézve.
Szerintem az, hogy az ember szó a férfi szinonimája elsősorban, az egyáltalán nem szexizmus, hiszen nem okoz semmilyen hátrányt a férfiaknak, és persze a nőknek sem.
"Szerintem az, hogy az ember szó a férfi szinonimája elsősorban, az egyáltalán nem szexizmus, hiszen nem okoz semmilyen hátrányt a férfiaknak, és persze a nőknek sem."
Viszont hordozza azt a sztereotípiát, hogy a férfi jelenti a teljes embert, míg a nő csak nő.
Egyébként sem értem az "elsősorban" kifejezést. Azok a példák, amiket felhoztál is azt erősíik, hogy az ember szó férfi jelentésű használata inkább bizonyos jobban behatárolt esetekben jellemző, inkább a hagyományosabb illetve a bizalmaskodóbb nyelvhasználat része. Egy olyan nyilvánosabb, hivatalosabb közlési forma esetén, mint a reklám, mindenképpen elavult, és nem elvárható, éppen ellenkezőleg.
Ezt a sztereotípiáktól való rettegést olyan szinten nem értem, hogy az valami csuda.
Ha egy előadó kiáll a közönség elé, akkor mindig úgy kezdi a mondandóját, hogy "tisztelt hölgyeim és uraim", és soha nem fordítva, hogy "tisztelt uraim és hölgyeim".
Ez is magában foglalja azt a sztereotípiát, hogy a nők előbbvalóak, mint a férfiak, mégis mindenki ezt természetesnek veszi!
Egy férfitársam sem hallottam még, hogy háborogna ezen, én sem háborgok ezen, mert így szoktuk meg, maradjon is csak így.
Vagy a férfiak előre engedik a nőket az ajtón, és ez teljesen természetes, én is mindig előre engedem őket. De ha engem egy nő előre akarna engedni, akkor kinevetném. Na nyilván egy nő sem olyan idióta!
Itt meg van egy kivétel is; ha kocsmába vagy ilyen rosszabb helyre megy be egy pár, akkor a férfinak kell előre menni, hogyha pont bunyó van, akkor őt találja el a sörösüveg.
Ez is azt a sztereotípiát erősíti, hogy a férfi értéktelenebb, mert inkább az ő koponyáját törje be egy sörösüveg, mint egy nőét.
De háborog valaki ezen férfi oldalról? Senki, mert ez így alakult ki, ez a hagyomány, és ez egy szép hagyomány.
Ezer meg ezer ilyen példa van, amikor a sztereotípiák a nők jó tulajdonságait, mint a szépségük, törékenységük hangsúlyozzák ki!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!