Fontos! Az igaz hogy fél évbe csak 90 napot tartózkodhatom Ukrajnába? Mert én úgy hallottam hogy ha mondjuk 80 nap után átmegyek megint a határon újra számolják a 90 napot az igaz?
Kedves kérdező!
Természetesen igaz. Bár vízum illeték nincs, egy magyar állampolgár EGK-s országban nem több, mint 90 napos tartózkodhat. Mindenféleképpen vissza kell lépni az Anyaországba, különben hatósági beavatkozásra is sor kerülhet, amennyiben szabálysértés történik.
Nem lehetséges. Teszem azt, egy évben van 12 hónap.
Ebből a 12 hónap felében, vagyis 6 hónapban 90 napot tartózkodhat valaki külföldön (EGK-s országokban, persze ez nem érvényes az EU-s országokra).
Ez azt jelenti, hogy amennyiben egyhuzamban 90 napot tartózkodtál külföldön, akkor várnod kell a maradék 3-6 hónapot míg eltelik, akár megtörtént a határátlépés, akár nem, hogy újra beléphess az adott országba. Mindez azért, mert nem számolódik újra a 90 nap egy röpke hazalátogatással.
Még egyszerűbben úgy fest a dolog, hogy egy évben 180 napot tartózkodhatsz külföldön, de nem folyamatosan.
Itt nem a 4 nap magyarországi itt létről van szó és vissza, mert nem számolódik újra a 90 nap, hanem összben azt nézik, hogy pl. 2013-ban hány napot töltöttél el külföldön. Ha ez meghaladja a 180 napot, komoly bírságra kell számítani. De még egyszer elmondom, a 180 nap nem tölthető el egyszerre.
Remélem tudtam segíteni és érthetőbb lett.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!