Melyik a helyes?
There is lots of people
VAGY
There are lots of people
????????????????????????
A második, mert a people többes.
There are lots of people.
Valóban a második, de AZÉRT mert a "lots" szót többesben használtad.
Egyesben is helyes, és ugyanazt jelenti:
"There is a lot of people."
El ne hidd amit a 2. mond, bár szereti angoltanárnak kiadni magát, ami remélem, nem igaz... Mindegy h "a lot of people" vagy "lots of people", mindenképp többes!!
Akkor egyes, ha egyesszámú főnév van utána, "there's a lot of rain" pl.
Most már idegesített a dolog, hogy esetleg én tudok ilyen "meglássuk hogy el-e jön" stílusban tudok-e.
A két verzió tulajdonképpen azonos előfordulást mutat a gugli szerint, de rendben van, akkor ezt ne vegyük számításba. Akkor megnéztem néhány amerikai tanári fórumot, és ott (akik anyanyelvként tanítják az angolt) szintén nem tudnak megegyezni, hogy a "lot(s) of" szerkezet egy állandósult szókapcsolat-e, amit önmagában egy szóként kell értelmezni, vagyis szimplán a many/much szinonimája, VAGY a "lot(s)" külön egy számnévvel ellátható mennyiségi jelzőt pótló szó, vagyis olyan mint a "cup of", "jar of", "pint of". stb.
Előző esetben a szerkezet a "there are many people" esetére hajaz, az utóbbi esetben a "there is a bunch of people" esetével rokon.
Rendben, akkor vigyük végig a gondolatmenetet. Eszerint az is jó, hogy "there's a lot of houses", annak analógiájára, hogy "there's a box of tissues"? Ha igen, akkor feladom.
Szóban egyébként én sem vonnék le ilyenért mondjuk középfokú nyelvvizsgán, de írásban már igen.
<< Nem az volt a kérdés, hogy mit használnak, hanem, hogy melyik helyes. >>
Ezt meg úgy is megfordíthatnám: az volt a kérdés, hogy melyik a helyes -- nem az, hogy mit vár el a tankönyv a kezdőktől.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!