Ha van 20 pont, hogy lehet kiszámolni, hogy hányféleképpen lehet összekötni őket?
A nem tevedek, ez 20 objektum permutacioinak felsorolasa, emibol 20! darab van.
csak nem travelling salesmen-t jatsztok? :)
Igazából van erre egy számítás, és annak neve is van. De nem jut eszembe.
Az nem lényeges, hogy a pontok hogy helyezkednek el. De legyen mondjuk körbe.És akkor minden pontot minden ponttal össze lehet kötni.
Az a kérdésem lényege, hogy vannak ezek e pontok, és mindegyiket mindegyikkel össze kell kötni, úgy hogy ne duplázódjon egyszer sem.
És van erre egy képlet, amibe csak be kéne helyettesíteni, hogy ne kelljen összehúzogatni a vonalakat.
hm, nem tudtam h ilyen fiatal vagy...
ugyanaz, mintha azt kerdezned, hanyfelekeppen tudod a husz pontot elohuzni egy kalapbol (mindegyiknek szama van h megkulonboztethessuk), vagy nem?
erre a valasz 1*2*3.... *20, roviditve 20! ("20 faktorialis")
eleg nagy szam, nem fogod ceruzaval megcsinalni:)
sorrendvaltoztatas = permutacio
a fenti keplet magyarazata kartyak sorrendjevel erzekeltetett "bizonyitasa":
"Ez azért van, mert az 1 képe n különböző érték lehet, ezek minegyikéhez n-1 különböző értéket választhatunk a 2 képéül a fennmaradó számokból, ezek mellé a párok mellé n-2-féleképpen választhatjuk a 3 képét, és így tovább.
Az n darab szám képeként tehát n(n-1)(n-2)...1 = n! -képpen választhatjuk meg a rendezett értékeket."
de itt a reszletek, imhol izes magyarsaggal:
vagy googlizz tovabbi oldalakat, ha ez tul "lexikonos" stilus.
2. es elozo vagyok, visszavonom, amit akarsz az nem permutacio, de nem tudom mi.
Mindegyiket mindegyik ponttal egyFELEKEPPEN lehet osszekotni, nem? az a kerdes, hogy ilyenkor hany vonal van (19*20/2 amit szinten roviditenek) vagy micsoda? es mi az ami ne ismetlodjon?
Nem konnyu egyertelmuen leirni mit akarsz, talan fuss neki meg egyszer...
kben mihez kell?:)
Köszönöm a válaszokat! Megkaptam a helyes megfejtést.
Királyok vagytok! ;)
2. Vagyok
Uh, szivesen, de tanulj meg pontosabban, atgondoltabbann fogalmazni, amit foljebb irtal nem erdemli meg a "kerdes" jelzot, bocs ezt el kellett mondanom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!