Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Egyéb kérdések » A fizetést miért 10-én kapjuk?...

A fizetést miért 10-én kapjuk? Vagy ha 10-e hétvégére esik, akkor 9-én vagy 8-án?

Figyelt kérdés

Miért nem hónap elején vagy a végén?

És ha már egyszer a fizetést 10-én kapjuk meg, akkor a buszbérlet miért csak 5-ig jó??

2013. aug. 8. 17:26
 1/2 anonim ***** válasza:
100%

Valószínű ok: előbb a bevételeknek kell megérkezni, hogy abból fizetést tudja adni a munkáltató. Teljesítményarányos bérnél ahhoz is kell idő, hogy kiszámolják, arra a hónapra mennyit kell fizetni. Gyakori, hogy a vállalkozáshoz később érkeznek be a pénzek, ezért munkaszerződéssel későbbre is tolható.

A bérletek miért 5-ik jók? Minden fuvarozót nem ismerek, a BKK-nál már másképpen működik a bérlet.

Az 5-i dátum oka az lehet, hogy nem követték az életet. Régebben havi kétszer volt fizetés, 2-án és 17-én, ha nem csal az emlékezetem.

2013. aug. 8. 17:39
 2/2 anonim ***** válasza:
57%

Mert így van meghatározva a törvényben:

"157. § (1) A munkabért a tárgyhónapot követő hónap tizedik napjáig ki kell fizetni.

(2) A kizárólag teljesítménybérrel díjazott munkavállaló esetében, ha a részére járó munkabér vagy annak része alapjául szolgáló eredmény csak egy hónapnál hosszabb idő múlva állapítható meg, a munkabért ennek megfelelő időpontban kell kifizetni. Az alapbér felének megfelelő összegű előleget - legalább havonta - fizetni kell."

Forrás: 2012. évi I. törvény a munka törvénykönyvéről ( [link] )

2013. aug. 8. 18:02

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!