A fizetést miért 10-én kapjuk? Vagy ha 10-e hétvégére esik, akkor 9-én vagy 8-án?
Miért nem hónap elején vagy a végén?
És ha már egyszer a fizetést 10-én kapjuk meg, akkor a buszbérlet miért csak 5-ig jó??
Valószínű ok: előbb a bevételeknek kell megérkezni, hogy abból fizetést tudja adni a munkáltató. Teljesítményarányos bérnél ahhoz is kell idő, hogy kiszámolják, arra a hónapra mennyit kell fizetni. Gyakori, hogy a vállalkozáshoz később érkeznek be a pénzek, ezért munkaszerződéssel későbbre is tolható.
A bérletek miért 5-ik jók? Minden fuvarozót nem ismerek, a BKK-nál már másképpen működik a bérlet.
Az 5-i dátum oka az lehet, hogy nem követték az életet. Régebben havi kétszer volt fizetés, 2-án és 17-én, ha nem csal az emlékezetem.
Mert így van meghatározva a törvényben:
"157. § (1) A munkabért a tárgyhónapot követő hónap tizedik napjáig ki kell fizetni.
(2) A kizárólag teljesítménybérrel díjazott munkavállaló esetében, ha a részére járó munkabér vagy annak része alapjául szolgáló eredmény csak egy hónapnál hosszabb idő múlva állapítható meg, a munkabért ennek megfelelő időpontban kell kifizetni. Az alapbér felének megfelelő összegű előleget - legalább havonta - fizetni kell."
Forrás: 2012. évi I. törvény a munka törvénykönyvéről ( [link] )
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!