Az alábbi esetben hol van az egy dollár?
3 ember bemegy egy motelba. A recepciós mondja, hogy 30 dollár egy szoba,
így mindegyik fizetett 10 dollárt és elment a szobába.
Kicsit később a recepciós rájött, hogy a szoba csak 25 dollár, ezért elküldte a hordárt a
3 férfihoz az 5 dollárral.
Útközben a hordár nem tudta kitalálni, hogyanossza el egyenlően az 5 dollárt a 3 férfi közt, így mindegyiknek adott egyet és kettőt pedig megtartott.
Eszerint a három férfi 9 dollárt fizetett, ami 27-et tesz ki. Ha ehhez
hozzáadjuk a hordár által megtartott 2-t, az összesen 29 dollár.
Hol van az egy dollár?
Szerintem nincs olyan, hogy 27$ 25+3+2=30
Egyszeru!!!
Ez elég könnyü , amugy én sem értem mért kellene hozzáadni amikor osztásról van végig szó ? Mindegy , ez egy félre vezetés amugy ha a hordár viszaadja az 5 dollárt (és elvileg viszaadja ,gyakorlatban sem kockáztatna 5 dollárért :)) akkor 25 dollár volt (ez az eredeti ár) a szobának azazz 8.33 dollárt fizetekk fejenként tehát dollárt kell váltanuk azzaz mindenki viszakaphatot: 1.67 dollárt (amit vagy felváltotak vagy lebizniszelték boravaló vagy ilyesmi)
enyi :)
De leegyszerüsitve hogy tényleg mindenki értse:
30 dollárt fizetek: 25 az eredti ára a szobának : 5 dollár a téves fizetés ami viszküldve a hordárral: ha a hordár valamit is megtart akkor is kijön mert hogy:
Ha nem tart meg semmit akkor: 25+5=30
Ha megtart /mindegy mennyit/: 25+2+3=30
De amit elöbb leirtam az a megoldás , de ha enyves kezü a hordár akkor is kijön. Mért tűnt volna el egy dollár ?:)
A feladat az arról szól hogy ugye bár a szoba 30$ de aztán kiderült hogy csak 25$ a hordár nem tudta elosztani a 3 ember közül az 5$ ezért 3$-at oda adott nekik az az fejenként 1$ + 2$ pedig el rakott szóval,
25$ a szóba ára a hordár el rakott 2$ az együtt 27$ és még mindenkinek oda adott 1$ (3×1=3)így 27+3=30 nem is kell itt gondolkozni!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!