Ha esetleg nem hajlandó aláírni az eladási szerződést, akkor köteles engem kifizetni ugyanezekkel a feltételekkel?
A segítségeteket szeretném kérni !!
Elhunyt édesanyám után ketten örököltünk a bátyámmal, aki sajnos egy pénzsóvár köcsög, 20 évig letojta édesanyámat de most remeg az örökségért :(
Na mindegy ez egy másik történet.
Amit kérdezni szeretnék.
hagyatéki végzésbe csak egy ingatlant vettek be, amit 18 millióra értékeltek, 1/4 része jár most a bátyámnak. (fele már az enyém volt az édesapám után, így csak anyu része ment ketté)
Szerencsére most el tudnám adni 19,5 millióért, amiben bútorok is benne vannak,
Köthetem-e úgy a szerződést hogy kitérünk külön a bútorokra, és akkor abból a részből a bátyám nem kap, tekintve hogy ingóságok a hagyatékban nem szerepelnek ?
Ha esetleg nem hajlandó aláírni az eladási szerződést, akkor köteles engem kifizetni ugyanezekkel a feltételekkel ???
Előre is köszönöm a segítséget !!
mégegy kérdés
ha tanúkkal tudom bizonyítani hogy csak én ápoltam és törödtem anyukámmal, utolag meg lehet még támadni a hagyatéki végzést ?
Kedves kérdező:
Először is kérlek fogadd őszinte együttérzésemet!
Az első kérdésre a válaszom: nem köthetsz úgy szerződést, hogy kihagyod őt, mivel: Az ember halálával hagyatéka mint egész száll az örökösre. Magyarán ingó és ingatlan. Két örökös esetén ez ugye fele-fele mindennek! Lehet, hogy nincs benne a hagyatéki végzésbe, de a törvényes öröklés szabályai szerinte minden ingó és ingatlan dolog a hagyaték része.
A második kérdésedre a válasz: az hagyatékra a több örökös esetén a közös tulajdon szabályait kell alkalmazni. A tulajdon átruházásához esetetekben mindkét fél egybehangzó akarata szükséges, de fel kell ajánlanod neki először, hogy megveheti a részedet. (előtte fel kéne méretni h mennyit is ér) ugye elővásárlási joga van. Ha erről lemond, akkor kell határozni arról h. el szeretnétek adni, ennyiért és ennyiért. Sajnos tudtommal, ha ő nemet mond az eladásra akkor nem tudsz mit tenni.:S
A harmadik kérdés: nem lehet megtámadni szerintem emiatt a hagyatéki végzést. Ha édesanyád nem tagadta ki, vagy nem érdemtelen az öröklésre a testvéred, akkor sajnos ő ugyanolyan jogcímen jogosult az öröklésre mint te. Az érdemtelenség okai: Érdemtelen az öröklésre
a) aki az örökhagyó életére tört;
b) aki szándékos eljárásával az örökhagyó végakaratának szabad nyilvánítását megakadályozta, vagy annak érvényesítését meghiúsította, illetőleg ezek valamelyikét megkísérelte;
c) aki a hagyatékban való részesülés céljából az örökhagyó után törvényes öröklésre jogosult vagy az örökhagyó végintézkedésében részesített személy életére tört.
(2) Az érdemtelenség nem vehető figyelembe, ha az érdemtelenségre vezető magatartást - bárki ellen irányult is - az örökhagyó, illetőleg az, aki ellen irányult, megbocsátotta.
Remélem tudtam segíteni!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!