Feheruuaru rea meneh hodu utu rea - Milyen forrásban találták meg ezt a első magyar nyelvű mondatot? -Melyik királyunk alapított ki kolostort? - Mikor alapította? - Fordítsd le a középkori magyar mondatot mai magyar nyelvre!
A link a Bencés apátság alapító levele, az első apátság, kolostor stb.
A tudomásom szerinti legrégebbi magyar írásos anyag, amit eddig találtak, az "Ómagyar Mária Siralom", ennek pár sora:
"Látjátok feleim szümtükkel, mik vogymunk,
Isa pour és hamu vogymunk"
Meglehet, hogy az általad írt szöveg is esetleg ebből való, de ezt nem tudom.
Kedves előző !
az általad idézett mondat a Halotti beszédből van, nem a mária siralomból. Egyébként ha jól tudom,a tihanyi apátság (nem vagyok biztos benne ..) alapítólevelében van,és a mondat mai magyar nyelven : Fehérvárra menő hadi út.
Tényleg magyarra fordításról beszéltek a legrégebbi magyar szövegrészlet kapcsán? 🤣🤣🤣
Amúgy az is elég vicces, hogy egy az egyben leírtad a feladatot, amit neked kéne megoldanod, és még annyi fáradtságot sem vettél, hogy átfogalmazd. Ne csodálkozz, ha többen nem értették pontosan mit is szeretnél. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!