Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Egyéb kérdések » Balkezesként nehéz lesz...

Lizzie-chan kérdése:

Balkezesként nehéz lesz megtanulnom jobb kézzel is írni?

Figyelt kérdés

Az a helyzet, hogy már nagyon régóta szeretném megtudni, milyen jobb kézzel írni úgy, hogy gyorsan, de szépen írok. Bal kézzel ez már megy, mivel balkezes vagyok, jobbos írásom is már egészen olvasható, de nagyon lassú.. Amíg én leírok egy szót, mint pl. a 'believe', addig a többiek leírnak kb. 2 mondatot is (na jó, lehet, hogy túloztam, de tényleg nagyon lassan megy). Lehetséges, hogy teljesen, a legelejéről kellene kezdenem a tanulást? Lehet ennek valami káros hatása rám nézve? (Használhatatlan válaszokkal KERÜLJETEK!) Válaszokat előre is köszönöm!

14/L

2013. ápr. 12. 23:48
 1/5 anonim válasza:
100%
persze hogy megtudsz tanulni, és miért lenne káros? xD elölről nem mivel a betűket és a szavakat már ismered, csak sokat kell gyakorolni, de nagyon sok időt vesz igénybe, szerintem 4-5 év van mire tényleg szépen és gyorsan tudsz írni! Egyébként én is balkezes vagyok, és tanultam is jobbal, de nem volt elég kitartásom :)
2013. ápr. 12. 23:57
 2/5 A kérdező kommentje:

Háát, sok embertől (köztük a szüleimtől) is hallottam, hogy ha "kétkezes" leszek, akkor attól meg is őrülhetek, valamint a tanulmányomat is leronthatja. Amúgy az a 4-5 év nem sok egy kicsit? o.O" Habár ráérek én, mert már úgy is el akartam kezdeni megtanulni pár ázsiai nyelvet.. :D A kitartással akkor nekem is bajom lesz szerintem.

Köszönöm a választ! :))

2013. ápr. 13. 00:00
 3/5 anonim ***** válasza:

Szerintem ne szokjál át. A mai társadalom, nem díjazza, ha valaki nem a "megszokott" módon viselkedik, tanárokat sem tanítják meg hogyan kell bánni egy balkezes gyerekkel. Inkább átszoktatják, hogy ne legyen vele gond.

Kétkezesség szerintem mást jelent, mind hogy kényszerrel átszoktatni valakit. Bár szerintem itt nem erről van szó.

Ha saját magadtól teszed, akkor próbáld meg nyugodtan, ha nem jön be akkor hagyd abba, mert személyiség zavart okozhat.

Következőket kimásoltam egy oldalról.

Balkezesség az írásban

A balkezűség előfordulásáról való vélekedés a történelem során sokat változott. A régebbi kutatások szerint az emberek 90 %-a jobbkezesnek tartja magát, napjainkban egyre több született balkezes fordul elő. Több módon próbálták már mérni a jobb-és balkezűség arányát, többféle tesztsorozatot állítottak össze a kezesség vizsgálatára.

A modern kor liberálisabban fogadta a balkezeseket, mégis nehezebben tudtak beilleszkedni. Az átszoktatás következménye szorongás, dadogás, olvasási-írási nehézségek, magatartási problémák és allergiás, asztmás és egyéb immunrendszeri megbetegedések gyakoribb előfordulása lett. Agyunk két féltekéje különböző funkciókat lát el. A kutatások szerint a domináns bal féltekei működés a jobb kéz, a jobb félteke a bal kéz előnyben részesítését eredményezi. Ebből következik, hogy a balkezességért a jobb agyfélteke felel. A jobb félteke szubjektívebb, altruisztikusabb és önzetlenebb és egyben őszintébb is. Mindig reagál az új dolgokra, érdeklődő, egyben kreatívabb, mint a bal félteke. Az általam megvizsgált írásminta írója 31 éves hölgy, aki született balkezes, 6 éves korában átszoktatták a jobb kéz használatára, így jobb kézzel tanult meg írni. Az átszoktatás következményei során a kialakult és rögzült preferencia megbomlik. A váltás fokozott mentális erőfeszítést jelent, a beilleszkedés a jobb kezesek világába, az erős koncentráció stresszt idézhet elő, amely a betegségek melegágya. Az írásban megjelenő szorongásjegyek mind azt mutatják, hogy a meglévő balkezesség kritériuma egyértelműen gátló tényező, ami viselkedési és beilleszkedési nehézségeket okoz. Az adott írásmintában megnéztem, a kreativitásra, humán beállítottságra, intuícióra, introverzióra, ösztönösségre, gyakorlatiasságra és gondolkodás milyenségére utaló jegyeket. A vizsgálat eredményeként minden tulajdonság pozitívan jellemezte a ductort, és egyben utalt a jobb agyféltekés dominanciájára. Egyedül a gondolkodásában lévő holisztikusság és analitikusság egyensúlya megcáfolja a jobb agyfélteke dominanciáját. Az átszoktatás során a jobb kéz folyamatos használata felerősítette a bal agyfélteke funkcióját is. A hölgy Én-képe nem pozitív, ezt igazolják az írásmintában előforduló szorongásjegyek. A következtetést levonva a balkezesség vizsgálatával kapcsolatos tanulmányaim során, azt tanácsolhatom minden balkezesnek, hogy fogadja el a balkezességét, ne erőltesse a jobb kéz használatát. Ezáltal kiküszöbölve, az átszoktatás révén bekövetkezett, szorongásokat kiváltó, túlzott megfelelni akarást. A balkezesek értékeikben mindenféleképp egyenrangúak a jobb kezesekkel, időnként kreatívabbak, akár intelligensebbek is lehetnek.

2013. ápr. 13. 05:29
 4/5 A kérdező kommentje:
lehet, hogy kicsit ködösen fogalmaztam, de nem úgy értettem, hogy át szeretnék szokni jobb kézre, hanem csak mind a két kezemmel szeretnék megtanulni írni :) A mostani osztályfőnököm mesélte, hogy neki volt egy tanára, aki a tábla felére bal kézzel, utána pedig jobb kézzel írt ugyanolyan gyorsasággal és ügyességgel. Nos, én ugyanezt szeretném elsajátítani. A leírás alapján pedig most nem igazán tudom, hogy mit tegyek, mert gondolom, az nem lehet, hogy a két agyfélteke egyformán fejlett legyen. Lehet, hogy csak én vagyok ennyire 'analfabéta', de nem is tudom.. Igazából a leírás alapján komoly kétségeim támadtak, például, amikor azt olvastam, hogy az eredetileg balkezes hölgyet átszoktatva jobb kézre megjelentek a szorongásjegyek az írásában.. tehát biztos nincs annyira jó személyisége, bár a tévedés lehetősége itt is fenn áll. Egyébként köszönöm a választ, nagyon elgondolkodtató! :)
2013. ápr. 13. 18:44
 5/5 anonim válasza:
Egy balkezes diákkal miért kéne külön foglalkozni? Ugyan olyan "épp" emberek vagyunk mint a jobb kezesek, éppen csak más kezünkben fogjuk a tollat. Sőt a balkezesek általában kreatívabbak. Bár azt hallottam hogy köztünk gyakrabban fordul elő diszlexia.
2013. ápr. 15. 17:28

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!