Négyzetes vagy kockás füzet? Bővebben lent.
Lehet ez is, és az is.
Mindenki löki ezt a hülyeséget, hogy nem lehet kockás, mert a kocka egy térbeli test. Kit érdekel? Ez nem kapcsolódik ide.
A KOCKÁS szó maga, azt jelenti „Aminek négyzetes vagy négyszögletes mintája van” (Magyar Értelmező Kéziszótár), tehát én nyugodt szívvel mondom a füzetemre, hogy az igenis kockás.
Ez nem matematika, ez a magyar nyelv (és különben is, a nyelvekben „nem minden az, aminek látszik”).
Az én tanáraim is azt sulykolják belénk, hogy négyzetrácsos meg négyzethálós füzet. DEHOGY fogom én így mondani, hát mennyivel egyszerűbb az, hogy kockás? A nyelvben pedig szinte mindig az egyszerűbb forma ver gyökeret, még akkor is, ha az nem helyes.
Más példa: Ezen analógia alapján mondjuk az ingem is négyzetrácsos? Soha sem hallottam még szövetre ezt a szót, pedig ugyan úgy nem lehet kockás a nagyokosok szerint.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!