Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Egyéb kérdések » Elvehetik a szemelyim?

Elvehetik a szemelyim?

Figyelt kérdés
Kulfoldon elek es nem jelentkeztem ki a NAV-tol.Az elmult 9 evben 2 orszagban is eltem az egyik helyen dolgoztam a masikban most gyesen vok.Ha kijelentkezem a NAV-tol akkor mint kulfoldon elo magyar allampolgar akkor elveszik a szemlyi igazolvanyt??? Es mi van akkor ha lejar a magyar utlevelem??Akkor se semelyi se utlevel.Ebben az orszagban meg meg nem vok annyi ideje h utlevelt kapjak.ilyenkor mi a teendo???

2013. febr. 12. 10:49
 1/6 anonim ***** válasza:

Nem igazán értelek. Miért vennék el a személyidet? Magyar állampolgár vagy nem??

Neked annyit kellett volna tenned hogy amikor külföldre távoztál az OEP-nél be kellett volna adnod egy kérvényt a TB ideiglenes megszüntetéséről. Ha év közben mentél ki külföldre akkor az adott évre amit még otthon dolgoztál készítened kellett volna egy adóbevallást a NAV felé. A következő teljes évnél amit már külföldön dolgoztál már nem kell adóbevallást készítened. Viszont 1-2 éve egy új rendelet szerint a TB szüneteltetését a NAV felé is jelezni kell. Amennyiben ezt nem tetted meg pénzbírságra számíthatsz. De a személyidet nem fogják elvenni tőled.

Abban az esetben kell leadnod a személyidet ha külföldön megszerezted az állampolgárságot, és lemondasz a magyar állampolgárságról. Ha végleg mindent felégetsz magad mögött. Se állandó lakcím se állampolgárság akkor viszoont le kell adnod a személyidet hogy végleg elhagyod az országot.

2013. febr. 12. 10:58
 2/6 A kérdező kommentje:
Eddig nem is volt semmi gond sem.Mikor kimentem kulfoldre akkor en ezt nem tudtam h ki kell jelentkeznem.Az akkori adobevallasom rendben volt.Most kerdezte meg anyum es neki azt mondtak h ha bejelentem h en kulfoldon elek es kiakarok lepni a NAV-tol akkor automatikusan bevonjak a szemelyim.Persze ha hazakoltozok akkor visszadjak.
2013. febr. 12. 11:03
 3/6 anonim ***** válasza:

első vagyok. Anyukád nagyon nem tud semmit. Jó magam is lassan 8 éve élünk külföldön.

Azt hogy nem tudtad hogy az OEP-nél a TB-t szüneteltetned kell, nos erre mondják (nekem ezt mondták amikor kijött a felszólítás) hogy a tudatlanság nem ment fel a törvények betartása alól. Tény hogy a tv is foglalkozott vele (én hivatkoztam arra hogy külföldön nincs magyar adó) de az interneten is lehet olvasni róla, főleg ha az OEP oldalára megy az ember (sajna ez igaz is)

Nemrég kaptunk levelet a NAV-tól hogy nem jelentettük be a TB szüneteltetését feléjük, és ezt minél előbb tegyük meg. Mivel mi az OEP-vel lerendeztük így nem kell büntetést fizetni.

HA teheted akkor minél előbb intézd el, ha szerencséd van, eltekintenek a pénzbírságtól. A személyidet meg nem fogják elvenni ha intézkedsz, hiszen magyar állampolgár vagy. Nem is vehetik el. Csak te magad adhatod le, ha úgy döntesz lemondasz az állampolgárságodról.

2013. febr. 12. 11:33
 4/6 anonim ***** válasza:
Ja és még valamit. Nem kell a NAV-tól kilépned. Ha nem adózol Magyarországon akkor nem kell adóbevallást csinálnod..ennyi. Csak a TB-vel csinálj valamit mert az komoly tartozást is okozhat neked..
2013. febr. 12. 11:34
 5/6 A kérdező kommentje:
Koszonom szepen szemelyesen fogom a tb-t felhivni h ilyenkor mi a teendo.Anyumat meg a hivatalban vilagositotak fel...:(
2013. febr. 12. 11:38
 6/6 nefarassz válasza:

A valaszok egy picit pontatlanok.

A szemelyi igazolvanyt akkor kell leadni, ha kulfoldi letelepedes szandekat bejelented, es lemondasz arrol, hogy Magyarorszagon barmilyen nyilvantartasban szerepeljel.

A szemelyi leadasanak nem feltetele, hogy a magyar allampolgarsagrol lemondjal. Nekem evek ota nincs szemelyim, de ettol meg magyar allampolgar vagyok.

2013. aug. 15. 19:15

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!