Hogy kell használni a pitagoras tételt? Holnap írunk belőle dolgozatot, és nem értem
"a" a négyzeten, + "b" a négyzeten = "c" a négyzeten.
de ugy kell kiszámolni hogy a két befogó négyzete, = az átfogó négyzetével
vagyis a két rövidebbik oldal négyzete, = a hosszabbik oldal négyzetével.
pitagoraszi számhármasok mennek? vagy nyugodtan irj egy üzit és akk eltudom mondani mit nem értesz én 5 kaptam rá :)
pl. van egy feladat :
Felrajzoltunk nehany derekszogu haromszog vazlatat
milyen hosszu a harmadik oldaluk?
levan rajzolva egy haromszog a oldal : 66 cm b oldal:51 cm hogy kell kiszamolni a harmadik oldalt? meg oran irtunk a fuzetbe hogy pl.
a=3,2 cm
b=4,8 cm ez a ketto ilyen kapcsos zarojelbe tettuk es odairtuk hogy befogo .
utana
atfogo=befogo a negyzeten es ugye ahogy irtuk hogy bef2(--->negyzeten) a negyzet alatt ott egy pici egyes. az nem tudom mitjelent
tehat bef .negyzeten alatta egyes +bef. negyzeten alatta kettes = 3,2a negyzeten + 4,8 a negyzeten = 10,24+23,04=33,28 a gyok alatt = 5,769 cm
figyelj.. van egy "a" és egy "b" befogójú derékszögű háromszöged... az a és b oldal négyzetének összege az a c oldal négyzetének összege...
pl:
a= 10 cm
b= 8 cm
c= gyök alatt 10 a négyzeten + 8 a négyzeten
|\
| \ c oldal= √10(négyzeten)+8(négyzeten)= √100+64 =12,806 (most nem írom ki az egészet)
a oldal | \
|___\
b oldal
És akkor utoljára nótázva,mert így könnyű megjegyezni!!! :
Á szor Á az Á négyzet ,kisangyalom,
Bé szer Bé az Bé négyzet ,kisangyalom,
...a kettőnek összege,a pythagoras tétele,
...kisangyalom!...
hát ennyi... :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!