Milyen a hajócukrászok "élete"?
Azt tervezem, hogy "hajóra szállok", mint cukrász.
Kérdésem van bőven és szeretnék mindenkit megkérni arra, hogy csak komoly választ küldjön.
Az itthon végzett "cukrász állástól" miben tér el?
Miért nehezebb?
Volt-e valami, amit ott kellett megtanulni, mert itthon nem volt lehetőséged?
Külföldi süteményeket/tortákat készítettél-e, ha igen (gondolom igen), mennyire nehéz elkészíteni, extra tanulást igényel-e?
Hogy bánnak veled?
Mennyit dolgozol naponta?
Milyen egy átlagos napod? Mit csinálsz, mennyi szabadidőd van?
Mennyi a fizetésed?
A külföldi cukrászokhoz képest a te képzettséged milyen volt? Jobb vagy esetleg ők többet tudnak?
Egy üzem hogyan van felszerelve? Gondolom, komolyabban, de minden gépiesítve van, vagy csak egy bizonyos része?
Hogy sikerült kijutnod (tanfolyam vagy csak jelentkeztél az állásra)?
Mennyire volt nehéz?
Azt hiszem, ennyi kérdésem van. Tudom, sok, de igyekszem mindent megtudni erről a témáról.
Azok válaszát is várom, akiknek ismerősük van kint, és elég sokat tudnak erről.
Köszönöm a válaszokat.
Szia, néhány éve még én is hajóra akartam szállni, de most már Londonon vagy Dubay-on gondolkodom. A szakmámat tekintve többek között Vendéglátó Vállalkozó/Vendéglátó Üzletvezető/ Általános Menedzser vagyok. Az alábbi válaszaim részben internetes keresések eredményei(amikor én is válaszok után kutattam), részben egy közeli ismerősöm barátjának tapasztalatai, aki hajó szakács volt a Karib- tengeren. Na, lássuk :)
Alapvető dolgok:
18-30 életév.,
terhelhetőség (pl.: túlóra),
sokoldalúság (pl.: más munkakör ellátása,besegítés rokonszakmákba,pl. szakácsoknak,)
Kiváló egészségi állapot, fizikai és pszichikai alkalmasság,
Minimum egy idegen nyelv ismerete társalgási szinten !
(Több nyelv ismerete előny !)
Meglévő néhány (1-5) éves szakmai gyakorlat előny !
Kapsz: munkaruhát,kabint,napi 8-10 óra munkaidőt,ingyenes étkezési lehetőséget, heti 1-2 nap szabadot,
(Mivel mindent megkapsz,így a béredet nem kell piszkálni és jól tudsz gyüjteni!)
Na, lássuk a kérdéseket :)
Az itthon végzett "cukrász állástól" miben tér el?
Miért nehezebb?
xx szakmailag semmiben, van lehetőséged kreativnak és egyedinek lenni,szakmailag jónak kell lenned,hogy elégedettek legyenek Veled!
Volt-e valami, amit ott kellett megtanulni, mert itthon nem volt lehetőséged?
xx Mivel ahány cég annyi szokás ezt cége válogatja. Van ahol vannak szakmai továbbképzések. De, mivel a föld minden részéről lesznek Cukrász és Szakács kollégák, így egymástól is sokat fogtok tanulni !
Külföldi süteményeket/tortákat készítettél-e, ha igen (gondolom igen), mennyire nehéz elkészíteni, extra tanulást igényel-e?
xx Ha jó szakember vagy akkor bármit megtudsz csinálni. Magamból indulok ki, Legyen az bármely konyha levese, húsétele, vagy süteménye,esetleg hideg tálja, ha adott a recept és hozzá minden hozzávaló én megcsinálom.
Szerintem ott egymást fogjátok segíteni és csapatban dolgoztok.
Hogy bánnak veled? Ahogyan Te bánsz másokkal !
xx Ha tudsz alkalmazkodni nagyon sok barátod lesz.
A főnökség pedig, hát cége válogatja, és a főnök is ember.
Mennyit dolgozol naponta?
xx 8-10 órát, de van lehetőség túlórára is !
Hallottam, aki Szakácsként ledolgozta a napi 8-10 óráját és ha még volt kedve beugrott pincérnek vagy a cukrászok mellé kisegíteni néhány órában. és ezt is elszámolják !
Milyen egy átlagos napod? Mit csinálsz, mennyi szabadidőd van? Munkaidőben a munkaterületen ! Naponta változó, van amikor hajtás van, de van amikor lazíthatsz.
Mennyi a fizetésed? Több százezer forint /hónap.
xx XY. ismerősöm 12 hónapos szerződés után hazajött, vett egy középkategóriás lakást magának,utána visszament és aláírt még néhány évet ! :) Tehát megéri.
A külföldi cukrászokhoz képest a te képzettséged milyen volt? Jobb vagy esetleg ők többet tudnak?
xx Mindenki Cukrász/Szakács/Pincér/Barman...
De mindenki más nemzetiségű,és más kultúrából érkezik.
Egy üzem hogyan van felszerelve? Gondolom, komolyabban, de minden gépiesítve van, vagy csak egy bizonyos része?
xx Cége válogatja. De szerintem modern, jól felszerelt üzemek/konyhák vannak. De ennek ellenére tudnod kell kézzel habot verni, tésztát/krémet kézzel csomómentesre kikavarni, fejben dekában és százalékban számolni,stb.
Hogy sikerült kijutnod (tanfolyam vagy csak jelentkeztél az állásra)?
xx Lehetőleg Te saját magad jelentkezz az állásra az adott/keresett Hajó Társaságoknál ! Az ügynökségeket vagy kerüld ki, vagy ha ügynökségen keresztül bonyolitod, akkor
az ügynökség országának megfelelő Munkaügyi Minisztériummal vedd fel a kapcsolatot és ellenőrizd,hogy
kapcsolatban állnak-e, nyilvántartásban vannak-e ?
(Pl.: Magyar ügynökséget átvilágíthatsz a Magyar Munkaügyi Minisztériumnál,vagy a Külügyi Minisztériumnál,de a Kíválasztott Társaság a kérdésedre megfogja adni,hogy
hol és mely országokban vannak hivatalos képviseletei, ahol jelentkezhetsz és rendezik az ügyedet !
Mennyire volt nehéz?
xx Semmi nem nehéz, ha körültekintő vagy !
Ha úgy érzed segítségre van szükséged, csak szakemberhez fordulj,pl. megyei munkaügyi központ,külügyi minisztérium !
Sok Sikert ,bár én a helyedben Angliát vagy az Arab Emirséget választanám. Remélem valamennyire segítettem. :)
Húha, köszönöm a választ! :) Főleg, hogy nem számítottam ennyire részletesre, szóval nagyon nagyon köszönöm.(Zöld kezecskét kaptál, de ha tudnék adni ötöt, adnék annyit.)
Részben azért kérdeztem, hogy megéri-e kimenni, hogy megbánhatok-e valamit, de csak meggyőznöd sikerült, tehát nekem is marad ez a "cél".
Az álláskereséssel kapcsolatban a tippeket is köszönöm.
Remélem, neked is sikerül akkor hamarosan, ha tervezgeted Londont is. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!