Az alábbi fejtőrő nekem nagyon nagy gondot okozott, mármint logikailag. Kérlek elmagyaráznátok, de úgy részletesen, hogy mégis miért és hogyan lehet ezt megoldani?
Nem vagyok nagy matekos sőt de 3 szobáért hogy lehet PONT 25 eurót fizetni?? szerintem már itt nem stimmel a dolog
Mert akkor 1 ember 8,333.... eurót fizet???
szerintem a kerekítésből adódik az "anomália" :)
Első körben fizetnek 30 eurót így az embereknek van 0 eurójuk , a recepciósnak 30 euró .
A második kőrben vissza akar adni 5 eurót de csak 3-át ad vissza így Az embereknek 3 Eurójuk van és a recepciósnak 30 - 3 az egyenlő 27 .
A második nap így az embereknek 3 eurójuk marad és a recepciósnak marad 27 eurója .Te azt rontottad el hogy a 27 euró a recepciósnál van és nem az embereknél így a 27 hez azt 3 eurót kell hozzáadni ami az embereknél maradt . az ilyen feladatokat Mindig úgy csináld hogy a lapot felosztod ebbe az esetbe két felé és mindig amennyi pénze marad az illetőnek azt az oszlopjába írod , soha ne azzal a logikai mehettek csináld ahogy írod . És melesleg aki előtem írt nem tudom hánnyal az se valami okos és leszolja a kérdezőt , ő legalább próbálkozik a matekkal és nem ír akkora hülyeséget hölgy a 25 öt ossza 3 felé ....
Az a gond, hogy az emberek jó része elkezd számokban, matematikai műveletekben gondolkodni, és megfeledkezik arról, hogy az egyes számok mit is reprezentálnak a valóságban.
Egy analóg példa, ami segít megérteni, hogy miért helytelen a rejtvény által sugallt gondolkodás, és miért vezet hibás eredményre.
Tegyük fel, hogy van 30 golyó, ebből 25 golyón „A” betű van, 3 golyón „V” betű, 2 golyón „B” betű.
A - Ár, a szoba ára
B - Borravaló
V - Visszajáró
A vendégek átadják az összes golyót a recepciós kiveszi az „A” jelzésű golyókat, ez a szoba tényleges ára. a „B” jelzésű golyókat is kiveszi, ez lesz a borravalója. A vendégek visszakapják a „V” golyókat.
A vendégek valóban 27 golyótól szabadultak meg, az „A” és „B” jelzésű golyóktól, (a „V” jelzésű golyókat visszakapták). A rejtvény utolsó sora viszont így hülyeség, hiszen az „A” és „B” golyók számához adja hozzá a „B” jelzésű golyók számát újra (magyarán A+B+B), és ettől várja, hogy az egyenlő lesz A+B+C-vel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!