Mi ennek a rejtvénynek a megfejtése?
Két matematikus, István és Ágnes évek óta nem látták egymást, de most találkoznak. István örömmel újságolja, hogy már három gyereke van. Ezután a következő párbeszéd zajlik le közöttük:
Ágnes: na és hány évesek a gyerekeid?
István: az életkoruk szorzata 36.
Ágnes: Ebből még nem tudom, hogy hány évesek.
István: Az életkoruk összege megegyezik a házszámoddal.
Ágnes: Még mindig nem tudom, hogy mellyik hány éves.
István: a legidősebb bal hüvelykujján van egy anyajegy.
Ágnes: Most már tudom, hány évesek!
A kérdés: hány évesek a gyerekek?
Van ennek egyáltalán megfejtése?
Ha ennyi az infó, elég sok megoldása van:
12*3*1
18*2*1
9*2*2
No, kicsit agyaltam, de megvan!
1.) állítás: szorzatuk 36, ha felbontod elemeire, akkor
36=3*3*2*2*1, ha 3 szám szorzataként kell ezt felírni, akkor az alábbi lehetőségek vannak:
36*1*1
18*2*1
12*3*1
9*4*1
6*6*1
6*3*2
9*2*2
4*3*3
2.) állítás LÉNYEGE: az összegből nem tudjuk, hogy melyik hány éves, ergo olyan variációkat kell keresnünk, ahol az összegük megegyezik
Ezt most nem írom végig, lényeg, hogy
9+2+2=13
6+6+1=13
ezek egyeznek, tehát ez a két variáció maradt meg lehetőségként.
3.) állítás: létezik legidősebb, tehát nem lehet 6, 6, 1, mert ott két legidősebb van, tehát marad a 9, 2, 2.
Válasz: egy 9 éves gyerek, és 2db 2 éves (ikrek)
Mi még csak most értünk el a fiammal ehhez a feladathoz. Látom egyikőtök sem találta meg a tényleges megfejtést. Ennél a feladatnál nem csak a matek számít mert matematikailag sok megoldás lehet.
Figyelni kell arra is, hogy a párbeszédben mikor jön rá a hölgy a megoldásra. Akkor, amikor a srác kijelenti: a legnagyobbnak van egy anyajegy a bal hüvelykujján.
Számoláskor a kisgyerekek - általában - a bal hüvelykujjukat használják a 6-os szám mutatásához, amikor megkérdik tőlük hány évesek. Tehát a legnagyobb gyerek 6 éves. Így már csak egy megoldás marad: 2-3-6 évesek a srácok. (Bevallom, ha nincs a feleségem, nem biztos, hogy egyedül rájövök).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!