Dec.10edikén kémia témazáró de nem értem elméletet meg tanulom de a képleteket hogy értsem meg? Neten valami jó tanulás?
kicsit jobban 8adikos vagyok szeretném 5ösre megírni hisz gimibe szeretnék menni utána orvosi egyetemre de témánál maradva
hogy is értsem meg ezeket pl : HCl+H2O-->Cl-+H3O+ (a + és - jel persze felül lenni mit a hatványnál csak nem tudom gépel úgy beírni)
több ilyen képlet is van a füzetbe de mindet megtanulni nincs értelme bemagolni az egészet hisz akkor megy de más tárgyra is készülnöm kell
meg erre nincs valami szabály hogy miből mi lesz pl:HCl+NaOH-->ebből mi lesz ( ez közömbösítés sav-bázis) ez valamit számít?
Hát ha nem akarod bemagolni, akkor ezt a két reakciót, amit említettél elmagyarázom, de az a baj, hogy van nagyon sok és mindben más valósul meg. Na de...
HCl + H2O <=> Cl- + H3O+
Ez egy sav-bázis reakció, mert proton átmenettel jár. Mi az a protonátmenet? Az egyik molekula "átadja" protonját a másik molekulának. A sav-bázis reakcióban a sav az, mely protont ad át, bázis pedig, amely magához szívja ezt a protont. Mi a sav, mi a bázis? A savak legtöbbször rendelkeznek hidrogénnel, mint fent is látod a HCl esetében, de van még sok: H2SO4, H3PO4, HF, HBr, H2CO3. Ezeket a hidrogéneknek egy részét (A hidrogén 1 protonból és 1 eletronból áll) leszakítja a másik molekula, mégpedig úgy, hogy az elektronját a sav közelében hagyja, míg a protonját, ahogy már említettem, elszívja. Ezért mondhatjuk azt, hogy proton átmenetről van szó, mivel csak a hidrogén 1 protonját veszi el, míg az elektron ott marad körülötte. A proton töltése pozitív, az elektron töltése negatív, ezért lesz a HCl-ből Cl-, jelezve, hogy az elektron ott maradt, H2O-ból, pedig H3O+, mivel a proton átkerült.
További példák:
H3PO4 + H2O <=> H2PO4- + H3O+
HF + H2O <=> F- + H3O+
H2SO4 + H2O <=> HSO4- + H3O+
A másik reakciót könnyebb megérteni:
NaOH + HCl = NaCl + H2O
A reakciópartner sav és lúg. Sav a HCl, lúg a NaOH. Ilyen reakcióknál, mikor sav és lúg reagál, mindig só képződik, ez esetben ez NaCl, valamint víz.
További példák:
KOH + HF = KF + H2O
Itt a KF a só.
H2SO4 + 2NaOH = Na2SO4 + 2H2O
Itt a Na2SO4 a só.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!