Hol vannak Magyarországon ilyen elhagyatott lakótelepek?
Szia!
Ha gondolod, mesélek.
Először is nézd meg ezt a két videó róla, a készítésükben én is segédkeztem.
http://www.youtube.com/watch?v=v3cME4LKN-g
http://www.youtube.com/watch?v=6oaqiBI9tBI
Az elveszett város (laktanya) egyébként Szentkirályszabadja falu mellett fekszik a balatonalmádi kistérségben. A Veszprémtől Almádiba vezető út már eleve nem csúcsminőségű, és még erről kell letérni a faluval ellenkező irányban lévő kavicsos, törött betonos, nagyon rossz minőségű útra, eleinte semmit sem látsz, mindent benőtt a bozót meg a gaz, de kicsit beljebb eléd tárul egy egész város. Volt itt óvoda, általános- és középiskola, panelépületek a katonáknak, erkélyes "villák" a tiszteknek, vágóhíd, őrtorony, közösségi- és művelődési ház, kisbolt, garázsok, pajták, stb.
Néhány épületbe kis takarítás után be is lehetne költözni, de néhány életveszélyes állapotban van.
Szinte mindent benőtt a gaz, mindenhol üvegszilánkok, rozsdás csövek, omló vakolat, régi orosz feliratú újságok, mozifilmek maradványai, üdítősüvegek, táblák, patkányok csontvázai, és minden, amit el tudsz képzelni...És mindezt meg lehet tekinteni, persze csak ha nem félsz. Pláne hogy volt olyan helység, ahol láttunk több "mozgó valamit" is a a vakolatmaradványok alatt. Egyébként egy részét már megvették cégek, de ez nem a panelos, hanem a garázsos része, itt azt hiszem betontelep működik illetve van valami csónakokkal foglalkozó cég is. Vigyázni kell, mert az őrtorony mellet lévő cégnél van 3-4 harapós kutya, ezért érdemes kocsival menni még a rossz út ellenére is. Néhány helyivel beszélgettem, azt mondják, néhány kutya eléggé elszaporodott, így a cégterületen kívül, a panelek között, vagy a panelok pincéjében is lehetnek kóbor kutyák.
Megint én vagyok, egy ismerősöm ott volt katona, ő mesélte a következő történetet:
Fénykorában a szentkirályszabadjai szovjet laktanya legfélelmetesebb helye az a verem volt, ahová büntetésből zárták a szovjet kiskatonákat. Alapellátás a veremben: kenyér+víz.
Pl. a szentkirályszabadjai magyar laktanyában elkapta üzletelés közben a magyar ügyeletes tiszt az illetőt és átadta a szomszédban a szovjet ügyeletes tisztnek. Na, akkor már remegett a kiskatona, mint a nyárfalevél.
Én is totál így vagyok vele.
Amúgy fiú vagy vagy lány?
Egyébként vannak még ilyen laktanyák pl. Kőszegen (ez határőr laktanya), Ercsiben, Tapolcán(harckocsizó laktanya-itt volt apám katona), Kecskemét-Homokbányán(ez Szentkirályszabadjához hasonlóan szovjet laktanya), stb.
De az biztos, hogy a szentkirályszabadjai az egyik legnagyobb az országban.
Ha az elhagyatott gyárak is érdekelnek ajánlom a sajószentpéteri üveg-, az ózdi vas- és a szegedi téglagyárat. A legfélelmetesebb a kazincbarcikai szénosztályozó telep, bár ezt 2-3 éve lebontották.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!