A Hédi név becézett vagy pedig ez maga név?
Figyelt kérdés
2009. aug. 17. 20:24
1/8 anonim válasza:
Eredetileg a Hedvig név becézett alakja, de már önállóan is anyakönyvezhető. Egy 27 éves Hedvig.
2/8 A kérdező kommentje:
értem
köszi :)
2009. aug. 17. 20:33
3/8 anonim válasza:
sztem ez becézett, a Hedvig a teljes
4/8 anonim válasza:
És a német Heidi is a Hedvig becézése?
5/8 anonim válasza:
Az első válaszoló vagyok.
"A Hedvig női név a német Hedwig névből ered, a név mindkét tagjának jelentése: harc.
Alakváltozatok:
* Hedda: skandináv átvétel, névnapok: február 24., július 18., október 15.
* Hédi: önállósult, becézett alak
* Heidi: német átvétel, névnapok: február 5., december 16.
* Hedviga
Idegen nyelvi változatai:
* Hedwig (német)
* Jadwiga (lengyel)"
A fentiek idézve a Wikipedia Hedvig szócikkéből.
De ha rákeresel a Wikipedia a Heidi szócikkére, egy az egyben átirányít az Adelheid-re, annak a becéző változata.
6/8 anonim válasza:
Engem márpedig Hédinek kereszteltek, személyi igazolványomban is a Hédi szerepel. Igen, egy különálló név, a Hedvig önállósult alakja.
7/8 anonim válasza:
Amikor én születtem, '84-ben, még nem adhatták a Hédit keresztnévnek, és sokáig a naptárakban se szerepelt. Mivel nekem sokkal jobban tetszik, mint a Hedvig, én néhány éve megváltoztattam a nevemet erre. Amúgy is mindenki Hédinek hívott, s nem Hedvignek. Ma már önálló keresztnévként tartják számon, de ahogy már írtam: ez nem volt mindig így.
8/8 anonim válasza:
1981-ben születtem, és Hédi az anyakönyvezett keresztnevem. Édesanyám elmondása szerint úgy engedélyezték, hogy kellett még egy második nevet is mögé tenni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!