Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Egyéb kérdések » Mi a különbség a lakáj és a...

Mi a különbség a lakáj és a komornyik között?

Figyelt kérdés
2009. aug. 8. 17:53
 1/5 anonim ***** válasza:
11%
Máshogy kell leírni. :P
2009. aug. 8. 18:20
 2/5 A kérdező kommentje:
ezt a kristálytiszta logikát....gratulálok!!!
2009. aug. 9. 21:52
 3/5 anonim válasza:
100%

Igen, máshogy kell írni, de "hivatalosan" azért van egy kis különbség:

A lakáj (footman) olyan férfi szolgáló, akit elsősorban az különböztet meg a (rendszerint női) személyzettől, hogy felügyeli őket a takarításnál, egyéb mindennapi munkáiknál, valamint az étkezéseknél a szervírozás, terítés és ülésrend ellenőrzése a lakáj kötelessége volt. ( Pl. a lakáj húzta ki a széket a leülés előtt az asztalhoz ülő vendégnek, etc.)

A komornyik (butler) a személyzet főnöke. Illetve ez kettéválik, mivel a konyhai munkáknál (ételkészítés) a házvezetőnő volt a személyzet irányítója. Szóval a komornyik a személyzet minden tagjának a munkáját ellenőrizte, valamint ő felelt a háztartás és az uradalom háztáji kiadásaiért, az anyagbeszerzésért. (pl. A komornyiknak volt kulcsa a kamrához, készletekhez, csak az ő vagy a házvezetőnő -aki rendszerint a szakácsnő is volt egy személyben- nyúlhatott hozzá a spejhoz, borospincéhez, stb.)

Illetve a férfi családtagok esetében csak a komornyik nyúlhatott hozzá a személyes tárgyakhoz. (pl. A komornyik készítette ki az uraság ruháját, segített öltözködni, etc.)

Amúgy ez a kérdés anno a Csengetett, My Lord? miatt engem is érdekelt, ezért néztem utána.

Alfred Stokes rules! :)

2010. aug. 8. 03:14
 4/5 A kérdező kommentje:
én is az említett film miatt kérdeztem. nagyon jó válasz köszönöm!!!
2010. aug. 17. 21:54
 5/5 Chris88 válasza:
Én meg az említett film miatt olvastam el most, 14 évvel később. :-) Köszi!
okt. 1. 17:18

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!