Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Egyéb kérdések » Mit jelent az a szólás hogy:sz...

Mit jelent az a szólás hogy:szegénységi bizonyítványt állít ki magáról?

Figyelt kérdés
2012. okt. 19. 17:18
 1/3 2xSü ***** válasza:
100%

Lejáratja magát. Olyan dolgot tesz, vagy mond, amiből egy elfogulatlan, értelmes ember negatív véleményt alkot róla.

Eredetileg valóban volt szegénységi bizonyítvány: [link]

Régen tényleg annak az igazolása volt, hogy valaki szegény volt. Ilyen értelemben gyakorlatilag ez a megfogalmazás, hogy „szegénységi bizonyítványt állít ki magáról”, nem más, mint valakinek a leparasztozása virágnyelven megfogalmazva, az illendőség határait valamennyire azért megtartva.

Pl. ha valaki kiröhög egy kerekesszékest, mert nem tud felmenni a járdára, akkor ezzel saját magáról állít ki szegénységi bizonyítványt. (Azaz elég nagy paraszt, aki ilyet tesz.)

2012. okt. 19. 17:40
 2/3 -smn- válasza:
39%
Te meg elég nagy bunkó vagy, hogy a "paraszt" szót ebben a jelentésben használod. Mondhatnám azt is, hogy szegénységi bizonyítványt állítasz ki magadról ezzel. :(
2014. febr. 17. 19:44
 3/3 2xSü ***** válasza:
100%

Mielőtt így elragadtattad volna magad, érdemesebb lett volna értelmezned azt, amit írtam. Senkit nem parasztoztam le. Már csak azért sem, mert bár polgári életet élek, paraszti családból származom.

Még egyszer, hogy értsd: Ha valaki – aki nem én vagyok, hanem úgy általában valakiről van szó – azt mondja, hogy „X. Y. szegénységi bizonyítványt állít ki magáról”, azzal kb. azt mondja, hogy „X. Y. egy paraszt” (pejoratív értelemben). Csak ez előbbi megfogalmazást még a hozzád hasonló érzékeny lelkűek sokkal inkább tartják még illendőnek, elfogadhatónak, holott tulajdonképpen ugyanazt jelenti.

Amúgy igen, sok szónak van pejoratív jelentése, ami már elszakad az eredeti jelentésén. Itt ez ebben a szóvirágban már olyan szinten, hogy aki mondja, az sem feltétlenül gondolja ezt sztereotípiának.

Mindenesetre jössz egy bocsánatkéréssel.

2014. febr. 18. 01:00

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!