Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Egyéb kérdések » Mit jelent a "nyomorék"...

Mit jelent a "nyomorék" kifejezés, és honnan ered?

Figyelt kérdés
Szerintem ez egy olyan pejoratív kifejezés, amely olyan testileg fogyatékos személyre utalt, aki főleg a múltszázad körülményei között nem lett volna képes szervesen beilleszkedni a társadalomba, és e miatt még akár koldulásra is szorult és nyomorgott. De mert, a jelen korban élünk, ez megváltozott, és vannak bizonyos jogaik/kiváltságaik és körülményeik; pl. távmunka, számítógépes munka, és egyéb hasonló, vagy más hozzájuk illeszkedő munkakörök, amit el tudnak látni. Ezért több a munkaképes mozgássérült fiatal, akik dolgozni akar és tud.
2012. okt. 1. 07:35
 1/7 anonim ***** válasza:
100%
A nyomorék valóban a múlt századi kifejezés, meg még az azelőtti, de nem azt jelentette, amire te gondolsz, hanem a testi fogyatékos, (fél-lábú, félkezű, stb.) ma már mozgáskorlátozott személyekre mondták. Leginkább a világháborúkban szerzett sebesülések miatt, amputált végtagokkal hazatérő katonák voltak a nyomorékok.
2012. okt. 1. 08:24
 2/7 ss88 válasza:
100%

az a helyzet hogy mindkettőtöknek igaza van, mivel mint melléknév, és mint főnév is használják ezt a szót

lásd:

szegény embernek nyomorék a lába

ezt a parkolóhelyet csak nyomorékok használhatják

a jelentése tisztázott, az eredetéről nem tudok semmit :)

2012. okt. 1. 08:35
 3/7 A kérdező kommentje:

válasz az #1-re:

De, ugye onnan ered maga a szó, hogy nyomorogtak; mivel nem tudtak részt vállalni az akkori munkákból, és ezért akár koldussorra jutottak, nemde?

2012. okt. 1. 08:45
 4/7 intrepid ***** válasza:
100%
Ha a nyelvtani eredetére gondolsz, akkor valószínű, hogy a nyomorult szóból ered.
2012. okt. 1. 08:59
 5/7 anonim ***** válasza:
100%

1-es vagyok!

Szülőktől, nagyszülőktől úgy hallottam gyerekként, azokra mondták, akik a háborúból jöttek haza fél lábbal, fél kézzel stb.

Persze Kedves Kérdező, neked is igazad van, mert ha abban az időben az egészséges embernek sem volt igazából munkája, akkor ezeknek a szerencsétleneknek mégúgysem akadt tisztességes megélhetést biztosító munkahely, jövedelem. Nem véletlen, hogy régi filhiratókat, vagy korabali felmeket ha látsz, ezek az emberek koldultak az utcasarkon, mert ugye ők is szerettek volna enni. Tehát ilyen értelemben neked is igazad van!

2012. okt. 1. 11:53
 6/7 A kérdező kommentje:
Erre szerettem volna kilyukadni, igen. Köszönöm a kimerítő választ. Én magamat mozgássérültnek állítom, és számomra az volt a bántó, hogy valaki nem a megfelelő kontextusban aggatta rám a szóban forgó kifejezést, mert; hálás lehetek, hogy meglehetősen jó anyagi körülmények adottak számomra. És jelenleg van munkám is, és ezért is nagy köszönettel vagyok minden embertársamnak, aki biztatott és segített.
2012. okt. 1. 14:40
 7/7 anonim ***** válasza:
100%
Gondolom, éppen ezért nem használjuk már ezt a kifejezést a mozgáskorlátozottakra, vagy csökkentlátókra stb. Én személy szerint mindig is csodáltam azokat az embereket, akiknek ilyen körülmények között is van akkora akaraterejük, kitartásuk, belső tartásuk, hogy tartalmas, emberi életet képesek kialakítani, megvalósítani maguknak. Minden elismerésem az övéké, a tiedé!
2012. okt. 1. 17:20

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!