Hogy működik ez a százalékrendszer?
Nem mintha különösebben fontos lenne, csak tegnap feltűnt, hogy minél több segítő választ adok, annál kevesebb a százalékom.
Amikor felfedeztem ezt az oldalt, jó, ha naponta egyszer-kétszer fel tudtam jönni, és néha napokig nem jártam erre, és 89-ről (arról indultam, azért maradt meg bennem:) 95-ig felmentem.
Az utóbbi egy hétben óránként szaladgálok ide pihenni, és rengeteg kérdésre tudtam a választ (na jó, talán kettőt elszúrtam, de a többi ment), erre ma reggel látom, hogy 91-en vagyok.
Nem a százalékért csinálom (gondolom, aki nem direkt szívatós meg szemét válaszokat ad, az egyik se azért teszi), inkább a kihívás és kikapcsolódás miatt, de ez olyan feltűnő volt, hogy gondoltam, megkérdem mán, hátha tudja valaki, mégis mitől függ. Én eddig azt hittem, a zöld kezecskéktől, de most már kételkedem benne, mert nehéz elhinni, hogy segítő válaszra valaki direkt piros kezecskét ad
üdv
:)
"nehéz elhinni, hogy segítő válaszra valaki direkt piros kezecskét ad "
Pedig sűrűn előfordul. Itt általában nem azt szokták pontozni, hogy mennyire hasznos a válasz, hanem azt, hogy mennyire értenek vele egyet. Ha például megkérdezi valaki, hogy a rózsa vajon szép-e, és szerinted igen, akkor tuti lepontoznak öten csak azért, mert szerintük nem (sokszor ahelyett, hogy beírnák, hogy szerintük meg nem).
aha, azt hiszem, értem... egy kicsit
de én leginkább nem véleményeket mondok ('iszen az ízlés nagyon egyéni), hanem nyelvi kérdésekre adok választ (mit jelent? hogyan mondják magyarul? miért ezt a nyelvtani szerkezetet kell használni? stb.)
Én eddig komolyan azt hittem, segítek, ha legjobb tudásom szerint válaszolok ezekre a kérdésekre ("elképedt s egyben fejvakaró"-ikon)
köszönöm a választ!
üdv
A legtöbben nem értékelik a válaszokat. Ezek ugye nem játszanak szerepet a százalékos rendszerben. Viszont elég, ha esetleg egy hibás véleményt kijavítasz, vagy egy jó választ valaki hibásnak vél, mert nem ért hozzá, neadjisten valóban te tévedtél valamiben, és máris könnyen nyúlnak a lepontozáshoz.
Ha valaki érzelmi kérdést csinál egy véleménykülönbségből, az lehet, hogy bosszúból megkeres egy csomó választ tőled, és függetlenül a helyességüktől lepontozza azokat. (Ezért sokan akkor sem szeretnek névvel válaszolni, ha amúgy fel mernék minden válaszukat vállalni névvel, arccal.)
Én a magam részéről nem sokat törődök a százalékokkal, maximum akkor nézem meg másokét, ha más lehetőségem nincs egy válasz helyességének felmérésére. Persze ott sem tekintem perdöntőnek.
"...bosszúból megkeres egy csomó választ tőled, és függetlenül a helyességüktől lepontozza azokat"
no, ez jó...
szóval lehetséges, hogy valaki nagyon haragszik rám? nem irigylem, tök rossz lehet neki :)
köszönöm a válaszokat - mindketten sokat segítettek - a rendszert már értem, ha az emberi természet rejtély marad is számomra
üdv
tigi
#4: Persze nem túl gyakori az ilyen fajta bosszú, hiszen a legtöbb így reagáló felhasználónak nincs annyi technikai tudása, hogy megtalálja a többi választ.
Ez inkább abban az esetben fordul elő, ha valaki egymás után válaszol egymás után feltett kérdésekre. Vagy ha mondjuk más kérdéseket linkel be egy adott válasznál. Én is találkoztam olyannal, aki szépen sorban lepontozta a válaszaimat, még azokat is, amikor csak visszakérdeztem. (Pl. egy számtech rovatban negatívan értékeltek egy olyan válaszomat, amiben csak arra kérdeztem rá, hogy milyen Windows alatt tapasztalt egy adott problémát.)
kedves 2xSü, nem kell számmal jelölnöd - vállalom a nevem, ha úgy hozná az élet, a sajátot is, nem csak a nicket :)
köszönöm a kiegészítést!
ami azt illeti, nekem sincs annyi technikai tudásom, hogy megtaláljam mások válaszait (pedig nagyon szeretek zöld kezecskéket osztogatni, ezért néha, egy-egy rokonszenves és hasznos válaszadónál szívesen megtenném, hogy megkeresem a többi hozzászólását)
engem nem nehéz megtalálni, mert az utóbbi héten a nyelvek és a nyelvtanulás rovatban szinte mindenhez hozzászóltam, ami angol és orosz (esetleg német, francia, eszperanto, stb. - szóval, mindenhez, ahol segíteni tudtam)
nem gond - így, hogy tudom az okát, kicsit sem izgat
további szép napot!
üdv
tigi (ha nem tartasz nagyon undoknak, akkor kis "t"-vel:))
> nem kell számmal jelölnöd - vállalom a nevem
Elnézést, megszoktam, hogy ha ki is van írva a név, akkor is a hozzászólás sorszámát tüntetem fel, mert néha nem egyértelmű, hogy egy adott válasz melyik hozzászólásra reflektál. De ezzel szerintem sokan vannak még így.
(Esetleg egyes mondatokat idézve szoktam még válaszolni, biztos, ami biztos.)
> ami azt illeti, nekem sincs annyi technikai tudásom, hogy megtaláljam mások válaszait
Ha nagyon érdekel a Google-ben lehet keresni csak egy adott site-on is. Pl. a te összes válaszod, kérdésed fellelhető a következő keresőkifejezéssel:
tigi5 site:gyakorikerdesek.hu
avagy [link]
hú, Te nagyon ügyes vagy -- köszi!
én is idézgetni szoktam az adott mondatot, amihez hozzászólok, de egyszer egy másik fórumon úgy lebarmoltak érte, hogy két napig tükörbe sem mertem nézni :)) (a lényege az volt, hogy milyen gyengeelméjű vagyok, ő viszont nem az, és emlékszik, mit írt egy órával azelőtt -- no, akkor hosszan és nagyon csodálkoztam:)
üdv
Hurrá! 89°-ról indultam, amikor elkezdtem látogatni az oldalt, s most, hogy annyit segítettem, hogy lassan a fülemen folyik ki és a munkám rovására kezd menni visszajutottam 89%-ra.
Gondolom, innen egyenes út vezet a 0% felé.
(Azért tök muris, hogy kinek mi okoz örömet.)
:)))
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!